Deep dish pizza Budapesten

Szerző: | 2018.04.06 | Hírek, Konyha

Május közepétől már Budapesten is ehetünk chicagói stílusú, különleges formájú deep dish pizzát, amely közel pitevastagságú, ám tésztája ennek ellenére vékony és könnyű.

A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a ‘deep dish’ elnevezés) köszönheti, melyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát és ebbe pakolják, mint egy tálba jó gazdagon a feltéteket.

Vastagsága miatt a hagyományos társánál hosszabb ideig kell sütni, a „megszokott elrendezéssel” ez idő alatt pedig a sajt és az egyéb toppingok megégnek. Ezért van, hogy a Chicago-stílus a feltéteket fordított sorrendben, úgymond fejjel lefelé pakolja egymásra: a tésztát gazdagon teríti be a – jellemzően – mozzarella sajt, erre fekszenek a kiváló minőségű húsok, majd a friss zöldségek, az egészet pedig napérlelte paradicsomból készült fűszeres szósz borítja be. Időnként lágy parmezán szórás kerül a felső rétegre, ami csavar még egyet a teljes ízhatáson.

Az eredeti receptet Kiss Péter és Dávid, a Budapest Barbecue Company és a Budapest Burger Company tulajdonosai hozták el egyenesen Chicagóból, ahol az összes kiemelkedő deep dish pizzériát meglátogatták. A pizzatészta mellett rendkívül nagy hangsúlyt kapnak az alapanyagok, melyeket itthon is gondosan válogatják – az elengedhetetlen mozzarella sajt például egyenesen Szicíliából érkezik majd.

Május közepén nyílik tehát az I 55 American Bar & Restaurant a Bajcsy-Zsilinszky és az Alkotmány út sarkán, ahol itthon elsőként lehet majd megkóstolni a chicagói olaszok büszkeségét, a deep dish pizzát. Emellett a Budapest Burger Company-ban megismert és megszeretett burgerek és az autentikus fatüzelésű szmókerben füstölt barbecue is fent lesz az étlapon.