Benvenuti al Sud! – Dél-Olaszország a Sirha Budapesten

Szerző: | 2018.01.26 | Céghírek, Hírek

Dél-Olaszország változatos gasztronómiai kínálatát készül felvonultatni a Sirha Budapest élelmiszeripari vásáron az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA). Az olasz kollektív standon Campania, Calabria, Szicília és Puglia gyártói mutatják be élelmiszer-különlegességeiket.

A kiállítók változatos kínálata az egyes tartományok gazdag történelmének és kézműves hagyományainak köszönhető. Talán nincs is a világnak más olyan pontja, mint Olaszország déli régiója, amely ennyire izgalmas múlttal rendelkezne: görögök, föníciaiak, etruszkok, rómaiak, arabok, bizánciak, normannok, franciák, spanyolok, törökök és velenceiek hódító hadjáratai alakították nemcsak az itt élő emberek életét, hanem gasztronómiai kultúráját is.

A méltán híres olasz tésztagyártók közül Calabriából érkezik a Sirha Budapestre az Astorino Pasta, amely Crotone őrgrófság agrárvidékén készíti tipikus tájjellegű termékeit.

Campania tartományt a Vezúv vulkánnal szemben található gragnanoi La Fabbrica della Pasta di Gragnano kézműves tésztagyártó cég képviseli, amely immár 500 éves hagyományokat követ. Szintén erről a vidékről érkezik a Latteria Vesuviana sajtüzem, amely a Vezúv Nemzeti Parkban, kézműves feldolgozási eljárással gyárt tejtermékeket. Természetesen nem hiányozhat majd az olívaolaj sem az olasz standokról. Az egyik kiállító, Michele Riccobono Szicíliában, Poggio Castello-ban műveli biogazdaságát családjával. A Consorzio Chiaramonte standján további szicíliai olívaolaj-gyártók kínálják majd termékeiket. Az olaj- és bortermelők, étterem- és szállodatulajdonosok kezdeményezésére született konzorcium célja, hogy mindenkivel megismertesse a helyi gasztronómia kiválóságát. A szintén szicíliai Campo d’Oro Villa Reale Sicilia több mint 30 éve gyártja a tipikus konzervek, előételek, szószok, pástétomok, lekvárok és édes krémek széles skáláját.

Giovanni Palermo borász Salaparutában, 5 hektárnyi területen művel szőlőt és eredetvédett Bruchicello Salaparuta DOC borát hozza majd el a vásárra. A kézműves termelők mellett természetesen nagyobb vállalatok is képviseltetik magukat. A Zappalà S.p.A. az egyik legjelentősebb tejtermék gyártó Olaszországban a szálloda- és vendéglátóipari beszállítók piacán. A Silarus cég immár másodszor vesz részt a vásáron és kínálatában szinte minden tipikus olasz élelmiszer megtalálható. Olyan kiváló termékeket forgalmaz, amelyeket az egész világon értékelnek, például tésztákat, olívaolajat, paradicsomot, szalámikat, sajtokat, tejtermékeket, szarvasgombát, kávét és desszerteket. A Filiera Madeo húsipari cég calabriai szalámik gyártására specializálódott és termékei őshonos fekete sertésből készülnek. A Tipico Frozen nápolyi cég mélyhűtött, kézműves gasztronómiai és cukrászati termékeket gyárt és forgalmaz, elsősorban éttermek és szállodák részére. A szicíliai Made Fruit gyümölcscukrok, szirupok és gyümölcskoncentrátumok előállítására specializálódott, elsősorban cukrászatok részére. A Do.Da.Co. Srl rugalmas csomagolásba – például doypackbe vagy cheerpackbe – töltött pürét, smoothiet, gyümölcs-, valamint zöldségnektárokat és leveket állít elő saját márkás gyártók vagy forgalmazók részére. A Gargan’ok kézműves cég likőröket, tésztát, édességeket, lekvárokat és tarallit (apró sós karikákat) gyárt a pugliai kulináris hagyományok kedvelőinek. A szintén pugliai Masiello Food zöldségkonzervek, olívabogyók széles skáláját kínálja.

Az Olasz Külkereskedelmi Intézet standján kóstolók és bemutatók zajlanak a kiállítás ideje alatt. Aki pedig komolyabban érdeklődik a téma iránt, február 7-én14:30-tól „Benvenuti al Sud!” címmel meghallgathatja a Sirha Budapesten Luigi Cremona neves olasz kritikus, író és gasztronómiai szakértő előadását, melyen a résztvevők Campania, Calabria, Szicília, Puglia és Basilicata tartományok étkezési kultúrájából, élelmiszer különlegességeiből kapnak majd ízelítőt.

Helyszín: Hungexpo A pavilon, konferencia terem

További információ: budapest@ice.it

(x)