Demeter Csaba az év egri bortermelője

Szerző: | 2015.07.13 | Hírek, Italsor

A történelmi borvidéken immáron 17. alkalommal adták át Az év egri bortermelője díjat, amelyet most Demeter Csabának ítéltek oda. Az Egri Hegyközség tagjai minden évben szavaznak arról, hogy melyik helyi borászt illetheti meg ez a kitüntetés, és ez alapján a Hegyközség kilenctagú választmánya dönt végül a díj odaítéléséről.

Az év egri bortermelője olyan borosgazda – borász lehet, aki jó borokat készített és azokat mindig szívesen bemutatta és eredményeket ért el borversenyeken itthon és külföldön, segítette és tanította, jó szóval bátorította társait, megbecsülte a szőlőtermesztők fáradságos munkáját, netán maga is termelt szőlőt. Pincéje példamutató rendről és tisztaságról árulkodik, ott mindig szívesen látja a betérő érdeklődőket, borait az egri bor hírnevéhez méltóan értékesíti jó áron és szép formában, ezzel elismerést szerez körünkben is, hazánkban és a nagyvilágban, megbecsüli társait, szóval és tettekkel védi és hirdeti az egri bor jóságát.

A Bükk hegység déli lankáin elterülő Egri Borvidéken, a Kőlyuk pincesoron készíti borait Az év egri bortermelője 2014, Demeter Csaba. Jövőre lesz 20 éve annak, hogy a borász átvette és megreformálta a már 1886-tól működő családi birtokot és pincészetet Egerben.

„Amit egyik évben megtanultunk, azt a következő évben felülírja a természet. Minden év hoz valami ismeretlent, ezzel meg kell birkózni és elkészíteni újra a jó borokat. Szeretem a kihívásokat, olyan borokat szeretek készíteni, amikre büszke lehetek: a könnyűeket, melyeket bármikor elő lehet venni, kellemesen ihatók, mégis hosszan velünk maradnak. És természetesen ott vannak a nagyok, mert határozottak, érett jegyeket mutatnak, és benne van minden érték és nagyság a mi Borvidékünkről” – mondta el Demeter Csaba a díj átvételekor a XIX. Egri Bikavér Ünnepen az egri Érsekkertben.

Az év egri bortermelője 1997-ben Vincze Béla, 1998-ban Gál Tibor, 1999-ben Lőrincz György, 2000-ben Pók Tamás, 2001-ben a Thummerer házaspár, 2002-ben Simon József, 2003-ban Sike Tamás, 2004-ben Varsányi Lajos, 2005-ben Bukolyi László volt, míg 2006-ban ismét Vincze Béla, 2007-ben ifj. Csutorás Ferenc, 2008-ban Lőrincz György, 2009-ben Ifj. Bolyki János, 2010-ben Hagymási József, 2011-ben a Juhász testvérek, 2012-ben Tóth Ferenc, míg 2013-ban Lamport József voltak.