Díjaznák a legjobb balatoni vendéglátókat

Szerző: | 2015.07.14 | Hírek, Konyha

A balatoni régió szervezetei, a Balaton Fejlesztési Tanács, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség és a tóparti vendéglátást képviselő Balatoni Kör közös közleményben adnak választ a sajtóban megjelent negatív általánosításokra és sommás bírálatokra a balatoni vendéglátással kapcsolatban.

A kritika mellett kiemelik az egyre több helyen megtalálható megújult kínálat és a jó gyakorlatok bemutatásának fontosságát. Ezért is támogatják a Balatoni Kör által kezdeményezett Év Strandbüféje és Balaton Séfje díjakat, melyek hiánypótlónak tekinthetők, amennyiben megteremtik az eddig hiányzó szakmai elismerés fórumát, amivel a díjazottak nagyobb anyagi elismerése is elérhető. A díjakat először jövőre adják át, a zsűrit pedig a hazai vendéglátás legkiválóbb képviselőinek bevonásával alakítják ki.

Ugyanakkor a Balatoni Kör már idén díjazni fogja a nyár legjobb strandételét, az Év Beach Foodját. Májusban indított strandbisztró programjuk keretében keresik a helyi alapanyagok és hagyományok alapján készített legkreatívabb balatoni ételeket és desszerteket, vagy akár a kínálatot színesítő új nyári italokat, amire a határidő augusztus 1.

A tóparti kínálatot gazdagító újdonságokat a hagyományteremtő módon idén elindított Balaton Napja strandnyitó pikniken mutatták be júniusban. Jövőre jóval több település részvételével ezáltal is sikeresebben szeretnék bemutatni a balatoni kínálat megújulását, mely a magasabb minőség terjedésével az ár- és bérszint szükséges emelkedését is szolgálhatja a balatoni vendéglátásban.

Jelentős áremelés nélkül a megoldás nyilván a szezon meghosszabbításában, pontosabban külön őszi, tavaszi, sőt: téli szezon kialakításában keresendő. Ezért a balatoni szervezetek kívánatosnak tartják az ilyen szezonnyújtó rendezvények, illetve a nyári szezonon túl nyitva tartó helyek kiemeltebb támogatását.

A Magyar Turizmus Zrt. üdvözli a Balaton régió szervezeteinek azon törekvését, hogy felhívják a figyelmet az évről évre magasabb minőséget képviselő balatoni kínálat megújulására. A Társaság közleményében úgy fogalmaz: minden olyan, valóságalapot nélkülöző közlés, amely rontja a Balatonról alkotott pozitív képet, nemzetgazdasági szinten mérhető károkat okozhat, így kerülendő. A nyári pihenés során az is fontos tényező, hogy mennyire stabil az úti célul választott ország gazdasága, illetve mennyire biztonságos az ott-tartózkodás. Hazánkat és vele együtt a Balatont a kiemelkedően jó közbiztonság és az alacsony terrorfenyegetettség, valamint a gazdasági kiszámíthatóság vonzó úti céllá teszi mind a belföldi, mind a külföldi utazók körében. Mindemellett az átalakuló balatoni kínálat révén az év minden időszakában, mind a négy évszakban különleges programlehetőségeket kínál a Balaton.