Drága üzemanyag = drága alapanyag. Nem kell, hogy így legyen

Szerző: | 2022.04.19 | Bennfentes, Fenntartható, Hírek

Az elfogyasztott élelmiszerek nagy része sajnos nagy távolságból kerül a tányérunkra, pedig a helyi beszerzés jótékony hatással lehet a környezetre és az egészségre, emellett a lokális vásárlással a vendéglátós a helyi közösséget és a gazdálkodókat támogatja.

A szupermarketben vásárolt termékeket gyakran napokig vagy hetekig szállítják és hűtőben tárolják, míg a helyi termelői piacról vagy a tanyáról származó termékeket általában a vásárlást megelőző 24 órán belül szedik.

A helyben termesztett termékek éppen ezért frissebbek és ízletesebbek.

Ez a frissesség nemcsak az étel ízére, hanem a tápértékére is hatással van. A helyben termesztett gyümölcsök és zöldségek hosszabb ideig érnek, mégpedig nem a szállítás vagy tárolás közben, hanem a növényen.

A helyben termesztett élelmiszerek vásárlásával megerősítjük a helyi közösséget. Ha nagykereskedéstől vagy áruházlánctól vásárolunk, minden forintnak csupán töredéknyi része jut magához a termelőhöz, a többi a lánc közvetítőinél marad.  Ez elkerülhető, ha az alapanyagokat, termékeket közvetlenül a helyi gazdától szerezzük be.

Szezonális
Ha a menüt az évszakok szerint éppen megtermő növények alapján állítjuk össze, akkor olyan ételeket kínálhatunk, amelyekben az alapanyagok éppen a legízletesebbek, a legbőségesebbek és a legolcsóbbak.

A helyben termesztett élelmiszerek vásárlása lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megismerjük a történetét, legyen szó a gazdáról, aki helyi almát hoz a piacra, vagy a pékről, aki helyi kenyeret készít, az ételről szóló történet egy részének ismerete nagyon fontos része az étkezésnek. A helyi élelmiszerrendszerek támogatása általában kevesebb energiát, károsanyag-kibocsátást és élelmiszer-kilométert jelent.

Keressünk helyi termelőt!
Jelenlegi iparosodott élelmiszerrendszerünk az élelmiszerek nagy távolságokra történő szállításán alapul, így az élelmiszerek ára az energiaáraktól függ. A világ olajtermelése egyes becslések szerint már elérte a csúcsot, és miközben az energia iránti kereslet tovább növekszik, a kínálat hamarosan apadni kezd, ami az energia (és az élelmiszerek) árát is igen magasra emeli.

„Közös felelősségünk, hogy a helyi termelőket és gazdaságokat támogassuk, és egy olyan bolygót hagyjunk magunk után, amit mi is szívesen megörökölnénk.” – Horváth Boldizsár, a Farm2Fork alapítója (Fotó: Farm2Fork)

Szerencsére tehetünk azért, hogy ne kelljen vendéglátóhelyünkön az árainkat az egekig emelni.

Hazánk növénytermesztés szempontjából kiváló helyen fekszik, így már most elkezdhetjük a helyi gazdaságok felkutatását.

Válasszunk  olyan gazdaságot, ahol az energiahatékony mezőgazdasági módszereket részesítik előnyben, amilyen például egy kisebb méretű biogazdálkodás, de már egy biominősítés nélküli, vegyszermentes ökológiai gazdálkodás is óriási előrelépés, ha helyi.

A Nébih helyi termelők keresője segítség lehet ebben, ahol összekötik a vásárlókat, azaz a lakosságot, a kereskedőket, a vendéglátókat, a közétkeztetőket a környékükön élő helyi termelőkkel.