Drágítja a közétkeztetést az EMMI-rendelet

Szerző: | jún 24, 2015 | Hírek, Konyha | 0 hozzászólás

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete június 23-i ülésének egyik témája az V. közétkeztetői szakácsversenyre való felkészülés volt. Némedi József elnök elmondta: azért tervezik idén háromfordulósra az OKÉS versenyt, mert így jobban tudják kezelni az egyre nagyobb számban jelentkező csapatokat. A döntő a tervek szerint a jövő májusi Sirha-n lesz, ahol olimpiai körülmények között főzhetnek majd […]

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete június 23-i ülésének egyik témája az V. közétkeztetői szakácsversenyre való felkészülés volt. Némedi József elnök elmondta: azért tervezik idén háromfordulósra az OKÉS versenyt, mert így jobban tudják kezelni az egyre nagyobb számban jelentkező csapatokat. A döntő a tervek szerint a jövő májusi Sirha-n lesz, ahol olimpiai körülmények között főzhetnek majd a közétkeztetésben dolgozó szakácsok a közönségnek. A felkészülés mostani stádiumában a szponzorokat keresik. Nagy segítség a szervezőknek, hogy stratégiai együttműködést kötött az Étrend és az MNGSZ, ennek köszönhetően a gasztronómiai szövetség biztosítja a regionális selejtezőkre a vidéki helyszíneket.

Már most borzolja a közétkeztetők kedélyeit, hogy szeptembertől büntetni is fog az elhíresült EMMI rendelet betartását ellenőrző ÁNTSZ. Az első figyelmeztetés után konyhánként 800 ezer forintja bírságolják a renitenseket, második vétségnél felfüggeszthetik a konyha működését. Az Étrend – és vele együtt a többi szakmai szervezet is – úgy véli, hogy elkapkodott a rendelet, nem számol a hatásokkal. Ezért léptek fel ellene minden lehetséges fórumon, de sajnos eredménytelenül. Az Étrend tanácskozásán elhangzott: a legnagyobb baj nem a cukor és a só korlátozásával van, hanem azzal, hogy olyan drága élelmiszereket iktat kötelezően a menübe (minden nap teljes kiőrlésű péksütemény a gyerekeknek), amelyek elviszik a költségkeretet, és éppen arra nem marad majd pénz, hogy minőségi magyar alapanyagokból főzzenek. Beláthatatlan, hogy mennyi étel kerül majd a moslékba, és, nem mellékesen, hány gyerek marad majd éhes. Ez pedig a teljes közétkeztetői szakma ellehetetlenítését is jelentheti.