Kalandozás az Egri borvidék mélyén

Szerző: | 2017.05.03 | Események, Hírek

Az Egri borvidék három emblematikus pincészete, a St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród Borászat és az Almagyar Érseki Szőlőbirtok május 13-án közös tavasz- és borköszöntő piknikre, szlogenjük szerint „angyalok és bortündérek földjére” invitálja a borszerető közönséget.

A St. Andrea Szőlőbirtok idén harmadik alkalommal rendezi meg Napbor Ünnepét, a pincészet immár hagyományos zenei, gasztronómiai, kulturális mini fesztiválját. Az eseményhez Lőrincz György kezdeményezésére idén a Kovács Nimród Borászat és az Almagyar Érseki Szőlőbirtok is csatlakozott, így a Tavaszi Egri Borpiknik névre keresztelt egész napos rendezvényen immár a borvidék három helyszínén ­három pincészet várja a vendégeket a borászok, borosgazdák vezetésével.

A St. Andrea Szőlőbirtok Napbor Ünnepén, a pincészet egerszalóki birtokközpontjában többek között lesz fehérbor mesterkurzus Lőrincz György tolmácsolásában, de sommelier által vezetett interaktív kóstoló, óránként induló pincetúra, művészeti kiállítások és akusztikus koncertek is várják a látogatókat: 15 órától Henderson Dávid & Tóth Dávid zenél, 19 órától Tóth Vera énekel. A gasztro-sarokban az egri Macok Bisztró és a Senator-Ház ételkülönlegességei, Sík Péter sajtmester sajtjai és a Vergnano kávézó kínálata biztosítják a finom falatokat.

A Kovács Nimród Borászat a noszvaji Nyilasmár-dűlőben rendezett Battonage Majálissal csatlakozik az eseményhez. A lazítós, nyugalmasnak szánt program során a vendégek – akár Kovács Nimród kalauzolásával – megkóstolhatják a pincészet terroirjegyeket híven tükröző borait, miközben a körpanorámát élvezve pihenhetnek a borvidék egyik legszebb dűlőjében. A nap folyamán megnyílik néhány palack Kovács Nimród muzeális borgyűjteményéből is. Az ezekért kapott pénzbeli adományokat a pincészet az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola számára ajánlja fel. Az alapítvány zenetanáraiból álló zenekar, a Snidero Quartett 17 órától ad jazzkoncertet. A Battonage Majális gasztronómiai partnere a noszvaji Nomád Hotel lesz.

A 2009-ben alapított, 3,5 hektáros Almagyar Érseki Szőlőbirtokon 2014-ben nyílt meg az AÉS Borkemping és Venyige Spa, a Tavaszi Egri Borpiknik résztvevői itt, a szőlőtőkék közé telepített borteraszon, az ültetvények látványában gyönyörködve ismerkedhetnek a pincészet naturális boraival. A vállalkozó kedvű vendégek pedig Csutorás Ferenc kalauzolásával akár Safari-buszos dűlőtúrán is felfedezhetik a környéket.

A Tavaszi Egri Borpiknik látogatói akár mindhárom borászat ültetvényeit felkereshetik, a közlekedést a helyszínek között külön buszokkal biztosítják. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Bővebb információ: http://piknik.kovacsnimrodwinery.com/