Egy hét és kezdődik a Sirha, jön a Bocuse d’Or

Szerző: | 2020.01.28 | Hírek

Kedden délelőtt lezajlott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a Sirha Budapest 2020. közös sajtótájékoztatója az idén harmincadik születésnapját ünneplő Arany Kaviár Étteremben.

A sajtótájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, „összenő, ami összetartozik”, ami azt jelenti, hogy nem véletlen, hogy a Bocuse d’Or magyar döntőjének a Sirha Budapest ad otthont, és hogy ez az együttműködés már intézménnyé nőtte ki magát. Ennek bizonyítéka, hogy idén már a Chaîne des Rôtisseurs-nek is a Sirha a helyszíne, valamint a Közétkeztetési Szakácsversenynek is. Ezeknek a versenyeknek a zsűrijeibe beülnek a legnevesebb magyar séfek is, és a Bocuse d’Or Akadémiának köszönhetően a legnívósabb körülmények között versenyezhetnek ennek a két megmérettetésnek a résztvevői is. Ez már a negyedik Sirha Budapest, idén már Indiából is jönnek kiállítók, és nemzetközi szinten a budapesti Sirha a legsikeresebb.

Hamvas Zoltán azt is elmondta, hogy nagyon hosszú út van az Akadémia mögött, és többek között a Bocuse d’Or versenyzésnek, és persze a 2016-ban a Sirha Budapesten megrendezett európai válogatónak is köszönhető, hogy Budapest előkelő régiós pozíciót foglal el a világ gasztrotérképén.

Bősze Ákos, a Metro HoReCa vezetője elmondta, hogy ez már az ötödik etap, amit a Metro és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia közösen indít el. Elmondta azt is, hogy a kezdetektől kiemelt támogatói ennek a törekvésnek, amely ugyan a csúcsgasztronómiát mutatja be, de napról napra tetten érhető a gondolatisága, ami leszivárog a magyar gasztronómia további rétegeibe. Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója kiemelte, hogy a Hungexpo és az Akadémia együttműködése egy nagyon tudatos és jól bejáratott folyamat eredménye.

A sajtótájékozattón Rezsdovics Kata, a Nespresso képviseletében elmondta, hogy február 5-én a legjobb konyhai munkát a Nespresso különdíjjal jutalmazza.

Volenter István a sajtótájékoztatón megköszönte a bizalmat, hogy a magyar csapat jövendőbeni coach-a lehet és elmondta, hogy izgatottan várja, hogy ki lesz a győztes, hiszen ez az ő munkáját is jelentősen befolyásolja majd. Amit ígér, az a precizitás és nyugalom; a döntőig ezt tudja biztosítani a versenyzőknek. Nehéz elképzelnie, hogy nem nyúlhat majd bele semmilyen folyamatba, „a reflexeket le kell majd szorítani, furcsa érzés lesz, de izgatottan várom” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón a versenyzési sorrend is kiderült, amelyet sorsolással döntöttek el.

  1. box: Kelemen Roland
  2. box: Haraszti Zsolt
  3. box: Palágyi Eszter
  4. box: Veres István
  5. box: Huszár Tibor
  6. box: Csik Gábor

Mit kell tudni a Bocuse d’Or magyar döntőjéről?

Február 5-én, a Sirha Budapest 2020. keretein belül kerül megrendezésre a Bocuse d’Or magyar döntője. Mint mindig, most is óriási a tét: a győztes csapat képviselheti hazánkat a tallinni európai válogatón, 2020 májusában.

A döntőben részt vevő séfek:

Veres István, Babel

Palágyi Eszter, Matild Palace

Haraszti Zsolt, Societé

Csik Gábor, Caviar&Bull

Huszár Tibor, a Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont

Kelemen Roland, Hunguest Hotel Aqua-Sol

 

Néhány szó a versenyfeladatokról

A magyar döntőre való felkészülés már az európai válogatóra való felkészülés is kell, hogy legyen. Szerencsés fordulat, hogy a selejtező óta kiderült az egyik kötelező tallinni alapanyag, a fürj, ezért a Magyar Bocuse d’Or Akadémia menet közben megváltoztatta a magyar döntő hús alapanyagát, hogy a versenyzők előre dolgozhassanak a következő versenyállomásra. A feltételek a szokásosak: a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll a rendelkezésükre, és két ételt kell prezentálniuk.

A haltéma jellege meleg előétel. Kötelező alapanyagai: Törley Chardonnay Brut, 6 db egész pisztráng és egy meglepetés zöldség, amely a Metro piacon fog kiderülni a döntő előtti nap délutánján. A meglepetés zöldség a következők közül kerül ki: káposzta, cékla, karfiol, csicsóka, barna csiperkegomba.
Fontos információ, hogy éttermi stílusú tányért, de Bocuse d’Or stílusban vár el a zsűri – minimum 3 köretelemmel. Az étel minimum 50%-a hal elem kell legyen, a másik 50% pedig zöldség/gyümölcs – ami csak a verseny Metro piacáról szerezhető be! Az ételhez 1 mártás kötelezően készítendő.

A hústéma jellege meleg főfogás. Kötelező alapanyagai: 7 db fürj (májjal és szívvel együtt), 2 db kacsamáj, 1 üveg vörösbor. A fürjeket egészben kell felhasználni, és ki kell csontozni (főzés előtt vagy után). Az elkészítés módját és a téma feldolgozását a versenyzők szabadon dönthetik el.A pecsenyéstálon való bemutatás során az elkészült fürjeknek felismerhetőnek kell lenniük (fél vagy egész fürj formájában). A tálalás során a tálról a tányérok mindegyikére egy fél fürjnek és 3 köretnek kell kerülnie. Egy köretnek fürjtojással kell készülnie, két köret pedig csak zöldségeket és magokat, gabonákat tartalmazhat.Atémához két szósz, mártás kötelezően készítendő.

Szarvasgomba és kaviár használata mindkét étel elkészítésénél TILOS!

Volenter István a csapatban

Az, hogy ki lesz a magyar csapat coach-a, már decemberben hivatalossá vált. És ez a személy nem más, mint egy igazi Bocuse veterán: Volenter István. A kiváló séfet bizonyára nem kell bemutatni. 2010 óta folyamatosan részt vesz a Bocuse d’Or hazai életében, négyszer jutott be a magyar döntőbe, háromszor harmadik, majd az utolsó alkalommal második lett. Több kiváló hely mellett a két Michelin-csillagos La Peca étteremben is képezte magát. Coach-ként sem először debütál majd a nemzetközi porondon, tavaly Lyonban coach-ként vett részt a Catering Cup világbajnokságon, az Albatros csapatában.
Volenter István személyében egy nagyon felkészült, tapasztalt és türelmes coach-csal gazdagodik majd a magyar csapat.

 

Foto: pixLX Photo