Csapody Balázs: „Egy ilyen állapot hozhat egy tisztulást is”

Szerző: | 2020.05.13 | Arcok, Hírek

Vegán menüvel és teljesen újragondolt éttermi higiéniával nyit ki a balatonszemesi Kistücsök május 20-án. Csapody Balázzsal beszélgettünk.

Hogyan emlékszik vissza az elmúlt nyolc hétre? Milyen fázisokon ment keresztül az étteremről, a vendéglátásról való gondolkodása?

Nyilván először egy sokk jött, hiszen olyan még sohasem történt, hogy jött egy vírus, és bedöntötte gyakorlatilag az egész világ működését. De aztán egy-két nap után rögtön elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan tudnám valahogy hasznosan megoldani ezt az egész szituációt. Először azt mondtam, hogy nézzük meg, hogyan is működtünk, csináljunk elemzéseket, nézzünk meg kimutatásokat, hiszen ezekre korábban sokszor nem volt időnk. Aztán pedig tervezzük meg, hogy ebben a helyzetben mit lehet csinálni.

Eleinte nagyon pesszimisták voltak a várakozások, egy hónappal a bezárások után még azt lehetett hinni, hogy lehetséges, hogy egész nyáron nem fogunk tudni kinyitni. Akkor már olyan terveket is csináltam, hogy mi van akkor, ha az egész nyarat törölni kell. Közben figyeltük a híreket, és egyre optimistább volt a hang. Szerencsére itthon úgy alakult a helyzet, hogy nem kellett a legrosszabb forgatókönyvekkel számolni, és május 20-án meg tudunk nyitni.

Hogyan készülnek a nyitásra, milyen óvintézkedéseket hoztak a rendszerbe?

Mi nagyon komolyan vettük azokat az ajánlásokat, amelyeket a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid kézikönyvében találhatunk. Azt tűztük ki célul, hogy nemcsak önmagunkat, hanem a vendégeinket is a lehető legnagyobb védelemben tartsuk. Új asztalokat rendeltünk, sokkal szellősebben fogjuk berendezni a kerthelyiséget, átalakítottuk az asztalok elrendezését a benti részen is. Rendeltünk mosható, fertőtleníthető étlapokat. De az étlapoknak a tartalmával is igyekeztünk kicsit alkalmazkodni a jelen helyzethez. Mivel én négy hónapja elkezdtem a vegán táplálkozást, és nagyon élvezem, és érzem a jótékony hatását, úgy gondoltuk, az étlapon is jól jönnek majd azok a fogások, amelyek hozzájárulnak a vendégek vitalitásához. Az étlap alapja megmarad a nagy kedvencekkel, a Régiónk ízei menü mellett azonban lesz egy Régiónk vegán ízei menü is.

Kicsit kitérő kérdés, de itt muszáj megállnunk egy pillanatra. Csapody Balázs igazi nemzetközi gourmet hírében áll. Négy hónap vegánság után mit tud elmondani erről a merőben más életmódról?

Az első, ami feltűnt, hogy az energiaszintem már tíz nap után elkezdett érezhetően nőni. Egyre jobban éreztem magam, lement rólam harminc kiló, egyre többet sportoltam. Amit még éreztem, hogy sokkal kifinomultabb lett az ízlelésem. Korábban is próbáltam figyelni arra, hogy minél több olyan dolgot elhagyjak, ami butítja az ízlelőbimbókat, de ezzel a táplálkozással kimondottan megerősödött az ízérzékelésem. Azt érzem, hogy most sokkal ízgazdagabban étkezem.

Visszatérve a nyitásra, milyen anyagi terheket jelent az új típusú működés?

Az első és legnagyobb anyagi terhet az jelenti, hogy megtartottuk az egész csapatunkat, senkitől nem búcsúztunk el. Ez több, mint 35 ember jelent, akik mind itt maradtak. Én nagyon-nagyon hiszem, hogy egy ilyen időszakban még nagyobb szükségünk van egymásra, próbáljunk ott segíteni, ahol lehet. Azt a forgatókönyvet elképzelhetetlennek tartottam, hogy azonnal elküldöm a kollégáimat. Itt nagyon sok olyan ember van, akikkel sok-sok éve együtt dolgozunk. Nagyon fontos, hogy én is érzem, hogy számíthatuk rájuk, de ők is érzik, hogy számíthatnak rám. Ez az egyik legnagyobb anyagi teher. A másik, hogy előre hoztunk olyan beruházásokat, amelyeket későbbre terveztünk. Új bútorokat rendeltünk, festettünk, karbantartási munkákat végeztünk, ezek mind várhattak volna. Mellette nekünk megy a szálloda beruházásunk is, ami egy hatalmas beruházás. És persze ott vannak az új étlapok, a fertőtlenítők, a maszkok, a plexi arcvédő, ezek sem kis összegek, de úgy érzem, jelen helyzetben nem lehet ezeken spórolni.

A csapatot hogyan készítik fel a nyitásra? Hiszen a vendégek biztonsága rajtuk múlik.

Lehívtuk Zoltai Annát, és megkértem, hogy tartson egy egynapos tréninget, mind a konyhai, mind a szervizben dolgozóknak, hogy egy ilyen helyzetben mi az, amire sokkal jobban kell figyelni, melyek azok a régi rossz beidegződések, amelyeket most ki kell irtani a működésből. Tehát erre nagy gondot fordítunk.

Van víziója, hogy milyen lesz az első pár hét, milyenek lesznek a vendégek?

Mi kivételes helyzetben vagyunk, hiszen rengeteg törzsvendégünk van, akik akár évtizedek óta is járnak hozzánk, szeretnek bennünket, és ez egy különleges viszony. Nekem az nagyon jól esik, hogy a vendégeink részéről folyamatosan biztatást kapunk. Amióta megvan az a lehetőség, hogy a kerthelyiségek megnyithatnak, azóta folyamatosan érkeznek a foglalások, a miniszterelnöki bejelentés utáni első órában több száz foglalás érkezett. És ez most is így van, folyamatosan érdeklődnek a vendégek, szeretnének jönni.

Ön a balatoni régió egyik élharcosa, ha lehet így mondani. Érez olyasmit, hogy most különösen jó balatoninak lenni?

Most még jobban felértékelődött bennem a Balatonnak a szeretete és tisztelete. Biztosan hozzájárult az életmódváltásom is, hogy tisztult bennem minden, lelki értelemben is. Én őszintén azt érzem, hogy egy 28 éves nagyon intenzív munka után most két hónapra megpihentünk, és készen állunk a következő 28 évre, amiben már az is benne van, hogy a gasztrohotelünk is meg fog nyílni. Szerencsére ott jobban állunk a tervezettnél, fél évvel korábban, valószínűleg 2021 májusában meg tudunk majd nyitni, pedig eredetileg 2021 októberére terveztük a nyitást.

Tartják a kapcsolatot külföldi partnereikkel, például testvéréttermükkel, a La Subidával?

Természetes igen, tartjuk a kapcsolatot a Subidával is, és számos külföldi kollégával is. Folyamatosan kaptuk a híreket, biztattuk egymást oda-vissza. Én azért annak nagyon örülök, hogy Magyarországon jól lett kezelve ez az egész helyzet, és nem durvult el annyira, mint ahogy az elején kinézett.

Vidéken szép lassan újranyithatnak az éttermek, Budapesten viszont még nem. Mit gondol, fejlődhet ezáltal a vidéki gasztronómia?

Én ezt a kérdést nem innen nézem. Szörnyű volt olvasni az interneten ezt a sok Budapest ellenességet, a kirohanásokat a nyaralótulajdonosok ellen. Én nem a vidéki gasztronómia fejlődésében szeretnék bízni, én abban bízom, hogy pozitív változás lesz az egész magyar gasztronómiában. Egy ilyen állapot hozhat egy tisztulást is. Én abban bízom leginkább, hogy Budapesten is lesz olyan jelentős javulás, hogy minél előbb megnyithatnak az éttermek, és lassacskán szépen az egész turizmust újra lehet indítani.