Egy kötetben a Michelin-csillagos magyar séfek receptjei

Szerző: | 2023.04.20 | Hírek

Best of Hungary címmel jelent meg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia új, reprezentatív kötete, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a magyar gasztronómiát, és közkinccsé tegye a Bocuse d’Or versenyeken megszerzett tudást és tapasztalatot.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia harmadik könyvének bemutatója a bronzérmes magyar csapat és a hazai Michelin-csillagos éttermek séfjeinek részvételével zajlott a Stand25 Bisztróban.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, hogy egy olyan nagyszerű eredmény után, amit a lyoni döntőt követően a magyar csapat magáénak tudhat, illetve a 2022-es Michelin-értékelések ismeretében szerettek volna egy kicsit megállni, ünnepelni, összegezni az eddigi történéseket, végiggondolni, hol tart, és merre halad a magyar gasztronómia. Ezért született meg ez a kötet, amelyben az összes magyar Michelin-csillagos étterem séfje két-két ételt készített az elmúlt évek kötelező Bocuse d’Or alapanyagaiból, illetve ikonikus magyar alapanyagokból.

Emellett a könyvben a magyar csapat európai ezüst- és lyoni bronzszobrot érő versenyételei is szerepelnek. A leírások alapján minden recept elkészíthető, ami azért is fontos, mert a reprezentatív, fotókkal gazdagon illusztrált kötetet a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a lehető legtöbb vendéglátó szakiskolába szeretné eljuttatni, egyrészt, hogy közkinccsé tegyék a csúcsgasztronómiában felhalmozódott tudást és tapasztalatot, másrészt az új generáció motiválására. Ennek kapcsán Hamvas Zoltán kitért rá, hogy sajnos egyre kevesebben jelentkeznek szakácsnak, cukrásznak, és különösen nagy gond a szakképzett felszolgálók hiánya.

A leírások alapján minden recept elkészíthető

A világbajnok harmadik helyezett Dalnoki Bence saját példáját említve hangsúlyozta, hogy a hasonló eredmények egyáltalán nem elérhetetlenek a fiataloknak, ő maga 2016-ban fejezte be a szakácsképzést, 2022-ben pedig már a magasba emelhette a világ legrangosabb szakácsversenyének bronz trófeáját.

Egyben közzétette a Bocuse d’Or következő, októberi magyar döntőjének pályázati felhívását. Idén két témával kell pályázniuk a jelentkezőknek: az első téma norvég lazacfilé kétféle körettel és egy mártással; az egyik körethez kétféle gyökérzöldséget kell használni, a másik szabadon választott. A második téma két köret, az egyik vegán, a másik vegetáriánus. A fényképes receptleírásokat 2023. május 31-éig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia. A pályázatok alapján kiválasztott tízfős keret tagjai – további selejtezők után – az októberi döntőben mérik össze tudásukat, majd a legjobb versenyzői csapat 2024 márciusában utazhat az európai döntőre.

A Best of Hungary című kötet két nyelven, magyarul és angolul mutatja be a hazai Michelin-csillagos séfeket és receptjeiket, illetve a Bocuse d’Or csapat menüjét. A kötet szövegét Lami Juli írta és szerkesztette, az ételfotókat és az akciófotókat Fekete Antonio készítette. A kötetet a Magyar Bocuse d’Or Akadémiától lehet megrendelni.
_________________________________________________________
Szerző: Szerdahelyi Krisztina/turizmus.com
Fotók: Magyar Bocuse d’Or Akadémia