Egyedülálló tojásválaszték a húsvéti vásáron

Szerző: | 2017.04.06 | Események, Hírek

Április 8-9-én a Várkert Bazárban megrendezett Magyar Ízek Húsvéti Vására keretében száz regionális kistermelő mutatja be hamisítatlan hazai, eredeti forrásból származó hagyományos és kuriózumnak számító termékeit.

A tojásról a húsvéti ünnepkör jegyében, mint az élet és az újjászületés szimbólumáról beszélünk, a hétköznapokra lefordítva azonban akár étkezésről, akár díszítésről van szó, szinte kizárólag a tyúktojásra gondolunk. Az utóbbi egyeduralmának megdöntésére természetesen egyetlen szárnyas sem törhet hazánkban, de kétségkívül érdekesebbé, színesebbé teheti az ünnepi asztalt valamilyen újdonság, például fürj-, liba- vagy strucctojás.

Olyan tojásokról beszélünk itt ráadásul, amelyeknek tápértéke, vitamin és energiatartalma kiváló, s nem egy országban a megszokott étkezés, illetve az ünnepi dekoráció részei. Nálunk azonban a többségüket még akkor is nehéz beszerezni, ha valaki direkt keresi. A hétvégén a Várkert Bazárban azonban egy helyen elérhető lesz a legtöbb fajta, de amelyek nem forgalmazhatók – mint például a kacsatojás – azok csak bemutató jelleggel.

A mintegy száz, Magyarország különböző területeiről érkező, kizárólag ellenőrzött kistermelőt felvonultató vásáron egyébként a klasszikus sonka, kolbász, torma, mustár, savanyúság, csokoládé és egyéb hagyományos termékkínálat mellett további különlegességek is ígérkeznek. Ilyen például a saját bőrében varrva érlelt Csöglei szárnyas sonka, a szarvas szalámi, a frissen füstölt pisztráng és a jerky (szárított marhahús), de különféle vadhúsok, vadpástétomok is megtalálhatók a palettán.

A húsmentes vagy paleo étkezés követői is bőséggel válogathatnak kuriózumokban: szarvasgombás vaj, bükki faszenes tehénsajt, diókrémmel töltött camembert, kézműves paleo és vegán joghurtok és jégkrémek, valamint liofilizált gyümölcs is megtalálhatóak a kínálatban, a mézbor, a marcipánlikőr, a levendulaszörp mellett.

A Magyar Ízek Húsvéti Vásárát, mint az OMÉK 2017 népszerűsítő programját a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatja, fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az 1000 forintos belépőjegy teljes egészében levásárolható, az esemény 100 cm alatti látogatóknak ingyenes.