Életműdíjat kapott a Dilmah alapítója

Szerző: | 2015.07.29 | Céghírek, Hírek

Merrill J. Fernando, a Dilmah alapítója idén májusban, épp a születésnapján vehette át négy másik jelölttel együtt az oslói Business for Peace Alapítvány életműdíját, amelyre a gazdaságtudományi- és béke Nobel-díjasok állították össze a jelöltek listáját. A díjátadásra Oslo legpatinásabb épületében, a Városházán került sor, ahol a Nobel-díjakat is átadják.

Az alapítvány a Business for Peace Díjjal azokat az üzletembereket tünteti ki, akik az adott évben figyelemre méltó tevékenységükkel és odaadásukkal sokat tettek a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának és erkölcsös üzleti magatartásának nagyobb térhódításáért, amellyel példát mutatnak a világnak.

– “Úgy gondolom, hogy az oslói Business for Peace Díj ötlete, valamint a benne rejlő lehetőségek nagyon ösztönzőek tudnak lenni. A béke és a stabilitás megteremtésének érdekében fontos, hogy tudatosabb társadalmi szerepvállalásra buzdítsuk az üzletembereket.” – értékelte a kezdeményezést Kofi Annan béke Nobel-díjas ENSZ diplomata, az ENSZ volt főtitkára.

A díj bíráló bizottsága a volt svéd miniszterelnök, Hans Göran Persson, a volt norvég miniszterelnök, Kjell Magne Bondevik, valamint az oslói Béke Kutatási Intézet igazgatójának, Kristian Berg Harpvikennek az ajánlásai szerint, meghívásos alapon állt össze. A bizottság jelenlegi tagjai Michael Spence, a Stanford Egyetem professzor emeritusa és a 2001-es közgazdasági Nobel-emlékdíj jutalmazottja, Shirin Ebadi, emberjogi aktivista, a Női Nobel-díjasok Kezdeményezése a Békéért (Nobel Women’s Initiative to Promote Peace) alapítója és a 2003-as béke Nobel-díj kitüntetettje valamint Muhammad Yunus, bangladeshi közgazdász, a Grameen Bank alapítója és a 2006-os béke Nobel-díj díjazottja. A korábbi díjazottak névsorában olyan személyiségek találhatók, mint Sir Richard Branson, Jeffrey R. Immelt, Ibrahim Abouleish vagy Reginald A. Mengi.

A díjazottak az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának és Globális Megállapodásának, valamint a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara nevezettjei közül kerülnek ki. A nevezés alapkövetelménye, hogy a nevezettek példát mutassanak a társadalomnak és kollégáiknak, támogassák az etikus és felelős üzleti magatartást, valamint elnyerjék az üzleti tevékenységeik által érintett közösségek bizalmát. Az oslói ‘Business for Peace Díj’ fő célja az etikus és felelős üzleti magatartás hangsúlyozása valamint az üzleti vezetők hosszú távú orientáltságának elősegítése, amelynek nyomán az erkölcsös és felelős üzleti hozzáállással gazdasági és társadalmi értékeket teremtenek, nem csupán önmaguknak és vállalataiknak, hanem a társadalom egészének.

Merrill J. Fernando – aki az első Srí lankai díjazott – mellett a kolumbiai Juan Andreas Cano-t, a palesztin Zahi Khouri-t, a hong-kongi Poman Lo-t és a brit Paul Polman-t tüntették ki.