Elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken

Szerző: | 2015.08.12 | Hírek, Italsor

Tavalyhoz képest egy nappal korábban, augusztus 10-én elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken. A Fertő parti Ranisch-dűlőn egy hektáron 95 mázsa Irsai Olivért szedtek, amely mintegy ötven százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget – tájékoztatta a Taschner Borház tulajdonosa kedden az MTI-t.

Taschner Kurt elmondta, hogy a szőlőt kézzel szüretelték, a nagyobb mennyiség pedig a kedvező időjárásnak köszönhető, mert sem szőlőbetegségek, sem jégverés nem tizedelte az ültetvényeket. A gyors feldolgozást és erjesztést követően a hónap utolsó hetében már palackozva lesz a hétfőn szüretelt szőlőből készülő bor.

Taschner István, a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke szerint az 1850 hektáron elterülő szőlőültetvényeken egészségesek és megfelelő méretűek a szőlőszemek, és várhatóan harminc mázsával fogja meghaladni az idei mennyiség a tavalyi 51 mázsát. Az Irsai Olivér maradék, mintegy 30 hektáron elterülő részét a jövő hét elején kezdik szüretelni, a zenitet pedig a hónap végén. A tervek szerint szeptember 10. és 20. között, vagyis idén tíz nappal korábban kezdik a vörös fajták közül a zweigelt és a kékfrankos szüretét.
A hegyközségi tanács elnöke elmondta azt is, hogy a gazdák reménykednek a felvásárlói ár növekedésében, amely tavaly kilónként 80 és 90 forint között mozgott, ami annyira alacsony volt, hogy nem haladta meg a kilónkénti 93 forintos önköltségi árat. Idén 110 és 120 forintos kilónkénti felvásárlói árral számolnak.

A Soproni Borvidéken mintegy 75 százalékban kék szőlőt termesztenek, annak is mintegy 70 százalékát teszi ki a vidékre jellemző kékfrankos.