Élménykávézás Magyarországon

Szerző: | 2020.09.30 | Alapanyagok, Hírek

Május óta hazánkban is elérhetők a Costa Coffee otthoni, elviteles és munkahelyi fogyasztásra szánt kávéi, amelyekkel célja az élménykávézás meghonosítása Magyarországon.

A magyarok többsége jelenleg még inkább funkcionálisan kávézik, egyik fő cél a reggeli felébredés, de már egyre szélesebb azok tábora is, akik élvezeti szándékkal, minőségi kávét isznak. Talán sokan vitatják, de olyan egyszerű eszközökkel is mint egy kotyogó, lehet tökéletes kávét főzni és igazi kávéélményt átélni – a kérdés csak az, hogyan?

Erre a kérdésre is választ adnak a Costa Coffee szakértők tippjei és a most induló videósorozata, amelynek első epizódjában a kávé világnapja alkalmából a kotyogós kávéfőzés titkát ismerhetjük meg.

A kávé világnapja Japánból indult még 1983-ban, azonban a kávé saját ünnepnapot csak 11 évvel ezelőtt kapott: 2009 óta szeptember 29-én ünnepeljük a kávét, a kávékultúrát. Nem is csoda, hogy saját világnapja van, hiszen rendkívül sok kávét iszunk. Szakértők becslése szerint az előző évi adatok alapján a világ kávéfogyasztása 2020-ban meghaladhatja a 9,6 milliárd tonnát. A felnőtt magyar lakosság 85%-a kávézik, ez naponta átlagosan 2,7 csésze kávét jelent.

Az otthoni kávéfőzést forradalmasító eszköz igen hosszú múltra tekint vissza: Alfonso Bialetti 1933-as találmánya, a nálunk csak kotyogós néven ismert kávéfőző ma is szinte minden háztartásban fellelhető. Máig ez az egyik legnépszerűbb kávékészítési eszköz Magyarországon is, de Olaszországban is igen közkedvelt.

A kotyogós egyszerű, nagyszerű és népszerű

Sokszor temették már a kotyogóst, ahogy modernebb eszközök kerültek a konyhákba, ám úgy tűnik Bialetti találmányának töretlen a népszerűsége. Ez talán egyszerű működésének köszönhető: a kávéfőző alsó részébe tett víz a melegítés hatására gőzzé válik, és így hatol át a szűrőben lévő kávérétegen – ez akár 1 perc 40 másodperc alatt is megtörténhet. A nyomás hatására a kávéban lévő koffein és az aromák hatékonyan oldódnak ki, és a lecsapódó víz jellegzetes ízt, illatot és színt kap. Talán sokan nem tudják, hogy minőségi kávéból ezzel a hagyományos eszközzel is kiváló feketét lehet főzni, csupán oda kell figyelni a részletekre.

A Costa Coffee otthoni kávékészítésre fókuszáló videósorozatával a kávéfőzés rajongóit abban segíti majd, hogy a legjobb kávét készíthessék maguknak és valódi kávéélményekhez jussanak saját lakhelyükön is. A sorozat első videója a kávé világnapján debütáló „A Costa Coffee bemutatja: A tökéletes kotyogós kávé titkai”, amely lépésről lépésre mutatja be a folyamatot. Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, csodálatos aromákkal teli, saját készítésű eszpresszót ihatunk minden nap. A videó ezen a linken tekinthető meg.

Photo by Igor Haritanovich from Pexels