Először jártak magyarok a WACS világdöntőn

Szerző: | 2016.10.05 | Események

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert átölelő World Association of Chefs Societes (WACS) által idén Thessalonikiben, szeptember 25-től 27-ig megrendezett világdöntőjén két magyar is képviselte hazánkat: Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között mérte össze tudását a világ minden tájáról érkező versenytársaival.

A Világdöntőbe jutott 20 ország közül, melegkonyhás szakács kategóriában Elek Richárd és commis-ja Hack Barnabás 11. helyezést, cukrász kategóriában pedig a bejutott 10 ország között Domonkos Dávid és commis-ja Kiss Dániel 6. helyezést ért el.

Tavaly októberben Prágában rendezték a WACS közép-európai döntőjét, ahol a három versenyben – szakács, junior szakács és cukrász – összesen 4-en nyerhettek kvalifikációt a 2016-os világdöntőre, és magyaroknak először sikerült világdöntőbe jutniuk, rögtön két versenyben is.

Nem kevés munka és felkészülés áll a versenyzők mögött, hiszen március óta gyakorolnak, és tökéletesítik a versenyfeladatukat.

A szakácsoknak 4 fogást kellett elkészíteni, 12 főre, 5 óra alatt. Az alapanyagok között kötelezően szerepelnie kellett többek között a libamájnak, a skót lazacnak és fésűkagylónak, a holland borjúnak, illetve a Valrhona csokoládénak.

wacs-cukraszA cukrászok előtt sem állt kisebb kihívás, mint elkészíteni egy legalább 60 cm-es díszmunkát, tányérdesszertet 6 főre és 1 db gateaut (tortát) 8 főre. Domonkos Dávid a felkészülést májusban Malájziában kezdte meg, hiszen a csokoládé artisztika ilyen szintjét hazánkban már nem lehet fejleszteni. Így került ki az Academy of Pastry Arts Malaysia-ba.

A döntőben a séfek és cukrászok munkáját már commis-k is segítették, így Elek Richárd fiatal segítője a már Prágában is szerepelt Hack Barnabás (junior szakácsok között lett 3.), Domonkos Dávidé pedig Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse).