Elrajtolt az Olasz Gasztronómiai Világhét

Szerző: | 2022.11.14 | Hírek

Főzőshow-k, vetítések, előadások, mesterkurzusok és még számos egyéb programok során ismerteti meg az olasz gasztronómiai hagyományokat november 14–20. között a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét.

A világhét 2016-ban azzal a céllal indult, hogy világszerte bemutassa az olasz élelmiszeripar legjavát és népszerűsítse Itália borászati és gasztronómiai örökségét – mondta el Manuel Jacoangeli, Olaszország budapesti nagykövete a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján a budapesti Casa Pomo d’Oro vendéglőben. A hétfőn elrajtolt Olasz Gasztronómiai Világhétnek több központi témája is lesz, úgymint az együttélés, az innováció, a fenntarthatóság és a know how-k. Az olasz ételek nem csak finomak, hanem egészségesek is, utalt a mediterrán diéta előnyeire a nagykövet.

Michele Fasciano, az Olasz Konyhaművészeti Akadémia képviselője hozzátette: a rendezvény kiemelt figyelmet fordít az eredetvédett olasz termékek hamisítása és az „Italian sounding”, azaz olaszként feltüntetett árucikkek elleni küzdelemre is. Bár más országban gyártják őket, az olaszosan csengő szavak, a csomagolás zöld-fehér-piros színe, vagy képek és földrajzi elnevezések használata azt az illúziót kelti, hogy eredeti olasz termékről van szó.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy „redukáló” olasz konyháról beszélni, mert a helyes megnevezés az olasz konyhák lenne, hiszen Itália gasztronómiai szokásai, ételei, ízei, alapanyagai nemcsak régióról régióra, hanem településenként is változhatnak.

Gianni Annoni lendületes stílusban beszélt az olasz konyháról | Fotó: facebook.com/economiahu

Az eseményen részt vett Magyarország legismertebb olasz szakácsa és műsorvezetője, Gianni Annoni is, aki a maga lendületes stílusában beszélt arról, mennyi „kamu alapanyag” van forgalomban, ezért védeni kell az olasz konyha alapjait és eredetiségét. Nem titkolta, a Magyarországon dolgozó olasz szakácsok számára (is) a legproblematikusabb a friss olasz sajtok beszerzése, mert ezek eltarthatósága, frissessége korlátozott. „Az élelmiszer minél kevesebbet utazzon, inkább mi utazzunk és kóstoljunk” – mondta, kiemelve, hogy az irányvonal kizárólag a minőségi gasztronómia kell legyen, az ételeket pedig fölösleges bonyolítani, mert „az alapanyag a minden”.

Giovanna Chiappini Carpena, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti kirendeltségének igazgatója arról tájékoztatott, hogy a világhét teljes programja az italianfestival.eu honlapon érhető el magyar nyelven. A weboldal a világhét minden napjára egy-egy videórecepttel készül magyarországi olasz éttermek séfjeinek közreműködésével, hétfőn például egy tipikus római étel, a saltimbocca alla romana elkészítésébe vezeti be az érdeklődőket. A római étel nem véletlen, az olasz főváros pályázik a 2030-as világkiállítás megrendezésére – hallhattuk.

A honlapon megtalálható azoknak a magyarországi éttermeknek a listája is, amelyek a világhét alkalmából különleges menüvel várják a vendégeket, de megismerhető itt a tápértékjelölés innovatív olasz modellje, a NutrInform Battery is.

Válogatott előételek olasz módra | Fotó: facebook.com/economiahu

Kiemelt programként november 15-én 18.30-tól az Olasz Kultúrintézetben levetítenek egy dokumentumfilmet a firenzei központi piacról, majd toszkán étel- és borkóstoló lesz Mario Palermo, a „Trattoria Toscana” séfjének közreműködésével.

Az Olasz Gasztronómiai Világhét az olasz cukrászatot is fókuszba helyezi, a legrégibb hagyományokat és az innovációkat egyaránt érintve. Céljuk az olasz cukrászat alapanyagainak és munkamódszereinek bemutatása. A kétnapos tanfolyamon Angelo Gala mestercukrász fog bemutatni hagyományos és egészséges desszerteket, az olasz tradíciók és az egészségtudatosság jegyében. Az eseménynek a Magyar Cukrász Ipartestület tanműhelye ad otthont.