Elstartolt a Szamos Mátyás tányérdesszert verseny 2023

Szerző: | 2022.12.13 | Hírek

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével első alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele – Szamos Mátyás tányérdesszertverseny” nevű versenyét, melyre várják a vállalkozó kedvű szakácsok/cukrászok/pékek/háziasszonyok jelentkezését.

A hétfőn megtartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy: „Gyermekkorában étkezések alkalmával a szülei azt tartották, hogy a gyomorban biztosan külön rekesz van az édességnek, mivel a többi már régen megtelt, de az édességből még bármennyi jöhet, annak érdekes módon mindig van hely.” Egyben üdvözölte az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elmúlt években nyújtott munkáját, melynek során azért dolgoznak, hogy: „a magyar konyhaművészet úgy tudjon megújulni, hogy az a mindennapokban is az asztalra tudjon kerülni. A Nemzet fennmaradása szempontjából szükség van az ilyesfajta megújulásokra, hiszen a ma ismert receptúrák is az ilyen megújulásoknak az eredményei, így a gasztronómiánk újrafelfedezése mellett az új receptúrák megalkotása is elengedhetetlenül fontos. Az Egyesület ilyen irányú munkáját nagyon szép misszióként jellemezte a belügyminiszter-helyettes.

Ezt követően Kelényi Szamos Gabriella ügyvezető tulajdonos, a Szamos Marcipán képviseletében köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta: „Apám most nagyon büszke volna, hogy az Ő nevével fémjelezve indul el ez a rangos verseny. Ahogy a most meghirdetett verseny, úgy Apám is újító volt világ életében, hiszen az első marcipán rózsát is Ő készítette Magyarországon, pedig akkoriban az nem volt szokás, hogy valaki marcipánból rózsát készítsen. Ő megtette, ezért is illik a neve ehhez a versenyhez.”

Endrédi Zsolt, az art’Otel Budapest konyhafőnöke elmondta, hogy „a szakács mesterképzés ötödik eleme a tányérdesszert. Ez teljesen más, mint egy cukrászdában kapható sütemény, ugyanis ott kapunk egy tortát, a tányérdesszerteknél pedig lehet játszadozni ízekkel, színekkel, textúrákkal, kombinációkkal, a hideg és meleg alapanyagokkal, különböző díszítések kerülhetnek a tányérra. A tányérdesszert a játékosság kimeríthetetlen tárháza, ahogy azt a kollégák elkészítik, feltálalják nagyon jól tükrözi szakmai kreativitásukat.”

Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke elmondta, „az éttermek desszertkínálatának beszűkülése okán döntöttünk a verseny megrendezése mellett, hiszen ez a fajta edukáció a Magyarország étele programunkhoz kiválóan illik. Ezért is hirdetjük most meg programon belül, mégis önálló versenyként a Magyarország étele – Szamos Mátyás tányérdesszert versenyt.”

A verseny rendezői olyan, maximum öt elemből (pl. hideg vagy meleg édesség, éttermi hideg vagy meleg tészta, édes hideg vagy meleg mártás, gyümölcs, dekoráció stb.) álló innovatív, de populáris új tányérdesszert(ek) nevezését várják. Elvárás, hogy a tányérdesszert a legtöbb átlagos felszereltségű éttermi konyhán/cukrászdában, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és akár önállóan, akár az étkezést befejező fogásként értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Megalkotása során fontos szempont, hogy a modernitásra, ugyanakkor a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az új desszert. A tálalásnál fontos szempont az esztétikum és a praktikum szem előtt tartása, de az is, hogy az elemek jól előkészíthetők legyenek, valamint, hogy rendelésre a tányérdesszert könnyen összeállítható legyen. A megfelelően elkészített, összeállított tányérdesszert magában hordozza a meglepetés erejét és az örömszerzés csodálatát. Az új eszközök, felszerelések, gépek, formák, technológiák, alapanyagok alkalmazása elengedhetetlen, ugyanakkor a desszertek egyedisége a legfontosabb, hiszen a desszert maga a megalkuvást nem tűrő szabadság és a változatosság megtestesülése.

A versenyben részt vehet a világ bármely táján élő honfitársunk. Nevezni egyénileg vagy párban lehet. Cégenként és/vagy csapatonként több tányérdesszert is nevezhető, de a nevezéseket minden esetben külön-külön pályázatként kell benyújtani.)

A verseny témája a Petőfi emlékévre való tekintettel: Talpra Magyar!
Nevezési lap és a kidolgozott receptúra leadási ideje: 2023. január 30.

A teljes versenykiírás és a kalkulációhoz szükséges adatlap ezen a linken megtalálható:
https://magyarorszagetele.hu/szamos-matyas-tanyerdesszert-verseny-2023-versenykiiras/
____________________________________
Fotó: Zoltai András