Emléktábla a bonbonkészítők királyának Cegléden

Szerző: | 2015.09.30 | Események, Hírek

Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője, Cegléd vezetői, és a magyar cukrászat jeles alakjai jelenlétében avatták fel szombaton Kérszigeti Dékány Mihálynak, a magyar cukrászat kiemelkedő, ám időközben elfeledett alakjának emléktábláját.

Lajos Mary, a Békebeli Cukrászda tulajdonosa híven őrzi és ápolja a magyar cukrászat nagyjainak emlékét. Ezért is döntött úgy, hogy a város legendás szülöttjének emlékére – Mihály-nap alkalmából, születésének 145. évfordulóján – emléktáblát helyez el a cukrászda falán.

Kérszigeti Dékány Mihály1870-ben született Cegléden és 1936-ban hunyt el Chicagóban. Édesanyja tagja volt a híres gyulai Reinhardt cukrászdinasztiának, ő maga pedig egyike a legkalandosabb életű magyar cukrászoknak, aki a világ legnagyobb mestereinek keze alatt dolgozott, mindenütt zajos sikert aratva.

Itthon először Gerbeaud Emil alkalmazta, majd elment Németországba, onnan Svájcba, utána Franciaországba, majd Oroszországba, ahol az orosz cári udvar legfinomabb bonbonjait készítette. Rengeteg viszontagság után 1921 májusában kötött ki az amerikai partokon, hogy addigi szakmai eredményeit is meghaladja. Megismertette az amerikaiakkal a finom bonbont, és 1923-ban, amikor egy nemzetközi versenyen, a Grand Centrál Palais-ban, a zsűri neki ítélte az első díjat, a New York Herald elnevezte King of Candymakers-nek, azaz a bonbonkészítők királyának.

Ebből az alkalomból Finta Sándor, New York-i magyar szobrász ércplakettet mintázott meg Dékányról, amelynek eredetije a Halhatatlanok Múzeumában látható. Dékány Mihály utoljára 1931-ben látogatott haza Amerikából, hogy részt vegyen a Budapesti Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestülete megalakulásának 25. évfordulójára rendezett ünnepségeken.

Az ünnepségen Gyenizse Dorottya, az NGM turizmusért és vendéglátásért felelős főosztályvezetője emlékeztetett a hagyományok fontosságára a cukrászatban is. Saly Noémi város- és kávéház-történész hangsúlyozta: egy ország kultúrájának, történelmének része a vendéglátás és a cukrászat múltja és jelene is.

Az ünnepségen a Magyar Cukrász Ipartestület vezetője, Selmeczi László mellett megjelentek a mai magyar cukrászat élő legendái: a soltvadkerti Szervánszky László,  Daubnerék és Horváthék, valamint a híres cukrász ma élő leszármazottai.