Enyhítik a szakképesítéssel kapcsolatos rendeletet

Szerző: | 2021.10.12 | Hírek

A Nemzetközi Vendéglátóipari és Gasztronómiai Szaktestület (NVGSZ) Facebook-oldalán Szalai Zoltán elnök egy posztban a napokban arról írt, hogy egy kormányzati tisztviselő közölte a szaktestület elnökével, hogy civil társaságuk közbenjárásának köszönhetően enyhítenek a szeptember 1-jén hatályba lépett, a vendéglátó szektort érintő képesítéssel kapcsolatos szigorításokon. A mai nappal (október 13.) már módosult is a szakképesítéssel kapcsolatos rendelet: szakmai felügyelettel ellátható a melegétel-, cukrásztermék-előállítás és -készítés, tehát műszakonként elegendő például egy szakképzett szakács a konyhán.

Az eredeti 34/2021 (VII.26.) ITM rendelet megváltoztatta az eddigi gyakorlatot, amely szerint minden konyhai és cukrászati műszakonként elegendő egy szakképzett személynek jelen lennie; szeptembertől a hideg-meleg étel és italok, cukrászati termékek készítését kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezhette, tehát már nem volt elegendő, ha a konyhán, illetve a cukrászüzemben egyetlen szakképzett szakács, cukrász felügyeli a többiek munkáját, hanem minden, ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállító személynek kötelező volt a szakképzettség. Ugyanígy a büfétermékeket készítő és forgalmazó vállalkozások esetében (pl. iskolai büfé) a hatályos rendelet szerint végzettség kellett a tevékenység végzéséhez. Az eredeti rendelet nagy port kavart a vendéglátósok körében, hiszen így is emberhiánnyal küzd a szektor, a mostani módosítás ezen könnyít.

A rendelet október 13-án életbe lépő módosítása felsorolja azokat a helyzeteket, ahol nincs szakmához kötve a felügyelet: a forgalmazás helyén előállított büfétermékek: grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos- és palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek; a gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok.

Amint az az NVGSZ Facebook-oldalán megjelent, október 18-án, hétfőn 15 órai kezdettel a győri kamarai székházban a szaktestület elnöke, Szalai Zoltán (mint a győri iparkamara élelmiszer-kereskedelmi szakosztály alelnöke) tart tájékoztatót a vendéglátást érintő jogszabályi változásokról. A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.