Soproni kávé is fényezi a csillagot  

Szerző: | 2019.05.22 | Hírek

Egy jó étteremben alap a jó kávé.

Molnár Attila volt az első, aki hazai barista bajnokként a világbajnokságon is figyelemre méltó eredményt ért el az elmúlt évtizedben. Több mint tizenöt éve dolgozik a szakmában, volt vezető barista nemzetközi márkánál, tanácsadó kávézóláncnál, majd megalapította újhullámos Tamp&Pull kávézóját, és forgalmazója lett az angol Has Bean brandnek. Néhány éve Sopronba költözött, létrehozta One Eleven nevű pörkölőjét, és onnan látja el ügyfeleit. Arról beszélgettünk, miért őt választják az elitligába tartozó helyek, és a presztízsen túl miért éri meg őket kiszolgálni.

Két Michelin-csillaggal rendelkező ház és több, élvonalba tartozó fine dining étterem is vásárol tőled. Másféle kávét kapnak ők, mint például a kávézók?

Vannak olyan kiemelt éttermi partnereim, akik számára exkluzív tételeket biztosítok a sztenderd kínálatomon felül, amiket másnak nem ajánlok ki. Nagy előnyöm van abban, hogy a nemzetközi kapcsolatrendszeremnek köszönhetően vannak olyan forrásaim, akik közvetlenül egy-egy farmról küldenek nekem kisszériás, különleges kávékat. Ugyanakkor nemcsak a kávé számít, a mi szakmai együttműködésünkben az ügyfelek számára tréningeket szervezünk, koordinálom az eszközbeszerzést, tanácsadóként összerakjuk a professzionális kávéztatást lépésről lépésre. Ez már onnan elkezdődhet, hogy megtervezzük az ideális pultot, beállást a leendő barista számára.

A szolgáltatások mellett mennyire számít az ár a top kategóriában?

Én úgy látom, ezen a szinten nem az ár a döntő, de szerintem mi az egyik legversenyképesebb cég vagyunk e téren is. Egyrészt sok esetben egyedi árakkal tudok kávékat beszerezni, és az árérzékenyebb partnereket is kiszolgáljuk. Nagyobb volumenű megrendelőink is vannak, de a hazai piacot nézve jó árakat tudok adni a kisebb ügyfeleknek is, és nem rövid távban gondolkozom.

A presztízsen túl miért éri meg fine dining éttermeknek szállítani? Hiszen nem ők adják a volument.

Főleg azért, mert ők sokkal nyitottabbak, szeretnének izgalmasat, újat, máshol nem elérhetőt mutatni a kávéban is. Itt a kávé fajtájáról beszélünk, amiből mi a megfelelő pörköléssel kihozzuk az ideális ízvilágot, vagyis maximalizáljuk az ízeket.

Hogyan látod, a felsőkategóriás éttermeken kívül is nő az igény a minőségi kávék iránt?

Akik most fejlesztenek, vagy nyitnak helyeket, ott egyértelműen számít a kávé, és nemcsak az elit esetében. A mi környezetünkből is számos olyan megkeresés érkezik, akiknél nem gondoltam volna, hogy nyitnának a specialty irányába, hiszen itt Sopronban sokkal tradicionálisabb módon kávéznak mind a magyar, mind az osztrák vendégek. Ennek ellenére pizzériák, kifőzdék, borászatok is megkeresnek minket, és térnek át a One Eleven-re.