Európa legígéretesebb séfjei Budapesten találkoznak

Szerző: | 2015.03.31 | Egyéb, Hírek, Konyha

2016 május 10-11-én Budapesten, a SIRHA kiállításon méri össze tudását 20 európai csapat, hogy kiderüljön, melyik 11 jut be a 2017-es Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjébe.

A magyar csapat eddig kiválóan szerepelt a világ legrangosabb séfversenyének világdöntőjén: 2013-ban Széll Tamás a 10., idén januárban Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg az igen erős mezőnyben.

A jövőre esedékes európai döntő számos kihívást tartogat, de a szakemberek optimisták. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or akadémia elnöke szerint a tavalyi stockholmi európai döntő igen magasra tette a mércét a szervezők számára, de biztos benne, hogy a szakma és a kormány összefogásával szervezett, a rendezés jogát London, Bécs és Lodz elől elnyert budapesti kontinensverseny megugorja ezt a szintet. További nehezítés, hogy míg Stockholmban tavaly 12, jövőre csak 11 csapat juthat tovább a világdöntőre, mert a szervezők szeretnének bemutatkozási lehetőséget biztosítani a világ más tájainak is a 24 résztvevős döntőn – mondta el Florent Supplison, a Bocuse d’Or versenyigazgatója. Ugyanakkor a szakember emlékeztetett rá, hogy az európai a legerősebb mezőny, a kontinens csapatai rendre dominálják a dobogós helyeket.

A verseny hazai selejtezőjére a felkészülés májusban kezdődik: a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázatot ír ki, amelyben azt a húsz hazai séfet keresik, akik majd októberben megmérkőznek egymással – várhatóan a Hagyomány és Evolúció keretében. Közülük a legjobb hat több hónapos felkészülés után február 18-án küzd meg egymással a budapesti kontinensdöntőn való részvételért.

A versenynek helyszínt biztosító SIRHA kiállításról szólva Ganczer Gábor a Hungexpo vezérigazgatója elmondta: 2016. május 9-11. között 350 hazai és nemzetközi kiállítót, és 20 ezer szakmai látogatót várnak. A versenyzők 10 darab, Michelin-csillagos színvonalon kialakított boxban fognak főzni a véleményformáló ínyencekből álló közönség előtt. A rendezvényre a tavalyihoz hasonlóan hosted buyereket is hívnak majd.

A sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte: a széleskörű összefogással létrejött rendezvény komoly elismerés, egyúttal hatalmas lehetőség is Budapest számára.

Jerome Bocuse, a versenyalapító Paul Bocuse fia szerint az 1987-ben alapított verseny elsődleges célja az éttermi séfek összehozása volt, ám a kicsiben indult megmérettetésen ma már a világ több mint 50 országa indul, akik a kontinensviadalokon vívják ki a végső döntőbe való bejutás jogát.

Olivier Ginon, a GL Events elnöke szerint a magyarok igen lelkesen és felkészülten dolgoznak a sikerért, és személy szerint ő is magas színvonalúnak tartja a hazai gasztronómiát. Marie-Odile Fondeur, a GL Events Exhibitions élelmezési divízióvezetője elmondta: a lyoni SIRHA-n immár 190 ezer látogató előtt mutatkoznak be az éttermi és a cukrászati trendek, újdonságok, innovációk.