Európa legjobb borászata lett a Szepsy Pincészet

Szerző: | 2022.10.20 | Hírek

Soha nem volt még magyar jelölt a világ egyik legexkluzívabb borversenyén, idén azonban egyből két díjat is nyert a mádi pincészet. A Szepsy pincészet nyerte a Golden Vines Awards 2022 legjobb európai bortermelője kategóriáját, id. Szepsy István pedig a Golden Vines Hall of Fame díjat is megkapta – írja az Agrárszektor. A díjakat a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda, akikre a globális ipar vezető tagjai szavaztak.

A Golden Vines Awards díjat Liquid Icons fine wine cég, valamint Lewis Chester WSET diplomás borszakértő hozta létre a három évvel ezelőtt elhunyt, és generációja egyik legnagyobb borszakértőjének tartott Gérard Basset (Master of Wine és Master Sommelier) tiszteletére.

A Szepsy Pincészet Úrágya dűlője Mád határában, MTI/Szigetváry Zsolt

A zsűrit a nemzetközi borszakma krémje alkotja, a szavazást pedig a Deloitte könyvvizsgálócég hitelesíti. A vacsorát Massimo Bottura, a modenai Osteria Francescana három Michelin-csillagos séfje prezentálta.

Az október 16-i, Firenzében rendeztett díjátadón kilenc kategóriában osztottak díjakat: 2022 legjobb európai bortermelője, legjobb amerikai bortermelője, legjobb bortermelője a világ többi részén, a legjobb „fine wine” bortermelője, legjobb feltörekvő bortermelője, legjobb innováció, fenntarthatósági díj, Golden Vines Hall of Fame díj és a Golden Vines Honorary Award (tiszteletdíj)

Ifj. Szepsy István, a borászat vezetője szerint a díj több szempontból is különleges: egyrészt a szakma globális elitje szerepel a zsűriben, így a díj jelentős publicitást kap világszerte. Másrészt Magyarországról, sőt a régióból sem volt még eddig jelöltje egyetlen kategóriának sem.

Id. Szepsy István és ifj. Szepsy István, borászok mádi otthonuban, a kezükben lévő díjat a Gucci divatház tervezte, MTI/Szigetváry Zsolt

A versenyen díjazták még – mások mellett – a francia Louis Roederer pezsgőpincészetet, a szintén francia Domaine de la Romanée Conti pincészetet, és a dél-afrikai The Sadie Family Wines borászatot is.

A rendezvény keretében több mesterkurzust is tartottak, köztük Ifj. Szepsy István is vezetett egy szakmai előadást: több dűlőszelektált furmintot is bemutatott – a 2017-es Urbán dűlőből, a 2017-es Szent Tamás dűlőből és a 2003-as Úrágya dűlőből –, az aszúk közül pedig a 2017-es Szepsy 6 Puttonyos Aszút kóstolhatták az érdeklődők.

Kiemelt fotó: MTI/Szigetváry Zsolt