Az Év Bortermelője gálaebédjére készülnek a séfek

Szerző: | 2017.01.10 | Események, Hírek

Az Év Bortermelője díjátadó gálaebédje idén is a séfek és a borászok közös ünnepe lesz. A Magyar Bor Akadémia döntése alapján az idei díjazott, Mészáros Pál február 5-én veheti át a legrangosabb borszakmai elismerést. Az erre az alkalomra a Corinthia Hotelben készülő gálaebéd részleteinek megbeszélését január 9-én tartották a séfek és a szervezők Szekszárdon, a Mészáros pincészetben

A Magyar Bor Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének közös szervezésében, Jakabffy László vezetésével az idén is fiatal, tehetségüket már bizonyított séfek kapták a lehetőséget, hogy a szakma egyik legrangosabb programján megmutathassák tudásukat. A négy fogást négy séf készíti: Horváth Ákos (Márga Budapest), Mészáros Ádám (Onyx Étterem), Nagy Attila (Bonne Chance, Bázakerettye) és Kanász László (Arany Kaviár). Ványi László vállalta az irányító és a szakmai koordináló szerepet az előkészületek során és a helyszíni megvalósítás alatt is.

Hétfőn a négyfogásos menüsor technikai részleteit egyeztették Mészáros Pál szekszárdi pincészetében, és az ételekhez tervezett borokat kóstolták. Több ponton is változtattak az eredeti elképzelésen, például elvetették a korábban tervezett szürke harcsát, helyette mangalicából készíti majd a főételt a Bonne Chance séfje. Úgy döntöttek, hogy szakítva a több évtizedes hagyománnyal, nem előétel-főétel-desszert szerkezetben építik fel az ételsort, hanem „felvonásokra” tagolják. A cél, hogy a szekszárdi borokhoz párosított ételek jól tükrözzék a vendégeknek, milyen színvonalú lehet egy önkéntes „örömfőzéssel” születő gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére és milyen szinten dolgoznak az ifjú séfek.

A felkészülés következő állomásán, január 28-án próbafőzést tartanak a Corinthia Hotelben. Erre a séfek már 10-10 adagnyi étellel készülnek elő, hogy a helyszínen csak a szükséges befejező műveleteket végezzék el. A kóstolásra a MBA elnökségét is meghívják.