Év Bortermelője: idén hat jelölt

Szerző: | 2015.11.11 | Hírek, Italsor

A Magyar Bor Akadémia idén 25. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését, amelyre borászok és a boros szakma képviselői, étteremvezetők, sommelier-ek és chefek küldték el jelöléseiket.

Az idei verseny is izgalmasan alakult. A tavalyi évben néhány elemében módosított választási eljárás során, idén is 450 jelölőt kiválasztva, számukra névre szóló felkérést küldött az Akadémia. A felkérteknek – az elmúlt években bevezetett rendszer szerint – idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Idén a díj korábbi győztesei szintén lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a jelöltek listájára.

A díj eddigi életében először fordult elő, hogy holtverseny miatt az öt jelölt helyet az idei évben hatan versengenek a megtisztelő címért. A jelöltek a következők:

bortermelo

Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék

Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék

Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék

Mészáros Pál – Szekszárdi borvidék

Szőke Mátyás – Mátrai borvidék

Szöllősi Mihály – Neszmélyi borvidék

 

A jelölt borászok a már hagyományosnak számító „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be boraikkal november 20-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy a hat jelölt közül ki nyerje el a borászok Kossuth-díját, vagyis az „Év Bortermelője Magyarországon 2015.” elismerő kitüntetést. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 4-én kerül sor a Budavári Fortuna Étteremben.