Év Fagylaltja verseny 2022 – versenykiírás

Szerző: | 2022.06.15 | Hírek

A Magyar Cukrász Ipartestület versenyének célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A kétfordulós versenyben a régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kell indulni – következik a testület székházában a döntő, ott már a zsűri előtt helyben kell fagyasztaniuk a versenyzőknek.

Versenykategóriák és leírások

„A” KATEGÓRIA: CUKRÁSZDÁK, FAGYLALTOZÓK VERSENYE (KÉTFORDULÓS VERSENY)
Ebbe a kategóriába olyan fagylaltokkal lehet nevezni, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes állományjavítóval készülnek. (Természetes állományjavítók lehetnek például: szentjánoskenyérmag-liszt, guarmagliszt, lenmagliszt, agar-agar, pektin stb., illetve ezeknek (akár cégek által gyártott) keverékeinek használata is engedélyezett (maximum 10 g/liter adagolásban). A tejes fagylaltok főzéssel készülhetnek, lehetőleg tojás felhasználásával.  A fagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. A 90-100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata is megengedett! Gyümölcs fagylaltoknak a késztermék tömegéhez viszonyítva minimum30% jelleget adó gyümölcsöt kell tartalmaznia (csak a citrusféléknél lehet ennél kevesebb). A fagylaltokat csak ehető anyagokkal lehet díszíteni úgy, hogy a díszítés a fagylalt adagolhatóságát ne akadályozza. A fagylaltokhoz fagylalt bázis alap (pl. 50-es és 100-as adagolású), növényi eredetű habalap, hozzáadott növényi zsiradék (kivéve olajosmagból készült olajok) aroma, mesterséges színezék nem használható fel. Cukrászdánként/fagylaltozókként ebben a kategóriában két fagylalt nevezhető a versenyre.

„M” – MENTES KATEGÓRIA: CUKRÁSZDÁK, FAGYLALTOZÓK VERSENYE (KÉTFORDULÓS VERSENY)
A fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét és kényelmi termékeket. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia (szteviol-glikozid), maltit (maltitol). Cukrászdánként/fagylaltozókként ebben a kategóriában egy fagylalt nevezhető a versenyre.

„C” KATEGÓRIA: ALAPANYAGGYÁRTÓK, -FORGALMAZÓK VERSENYE (EGYFORDULÓS VERSENY)
Ebben a kategóriában alapanyaggyártók, illetve -forgalmazók nevezhetnek. Cégenként két szabadon választott fagylalt nevezhető a versenyre. A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhatnak.  A fagylaltoknál alapanyagmegkötés nincs.

„C/M” MENTES KATEGÓRIA: ALAPANYAGGYÁRTÓK, -FORGALMAZÓK VERSENYE (EGYFORDULÓS VERSENY)
Ebben a kategóriában alapanyaggyártók, illetve -forgalmazók nevezhetnek. Cégenként egy szabadon választott fagylalt nevezhető a versenyre. A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhatnak. Ebben a kategóriában „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes” fagylaltokkal lehet nevezni, tehát a fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia (szteviol-glikozid), maltit (maltitol).

Az országban négy régiós elődöntőt tartanak, ahonnan régiónként az „A” kategória első három helyezett fagylaltja és az „M” kategória első kettő helyezett fagylaltja jut tovább az országos döntőbe. Régiónkként maximum 24 fagylalt nevezését fogadják a két kategóriában összesen. A nevezéseket a beérkezések sorrendjében fogadják.

1. Régió: Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Vas megye, Veszprém megye.
Helyszín: Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár, Fő utca (Rózsa u. 2.). Időpont: 2022. július 4. hétfő 9:00 óra

2. Régió: Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye, Zala megye.
Helyszín: Geleta Cukrászda, Balatonlelle, Rákóczi út 269. Időpont: 2022. július 4. hétfő 13:00 óra

3. Régió: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Budapest, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Nógrád megye, Pest megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Helyszín: Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső, Pesti út 5. Időpont: 2022. július 5. kedd 9:00 óra

4. Régió: Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád-Csanád megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye. Helyszín: Jakó Cukrászda, Kecskemét, Petőfi Sándor u. 7. Időpont: 2022. július 5. kedd 13:00 óra

Országos döntő az „A” és „M” kategóriák, cukrászdák és fagylaltozók részére
A döntő az Ipartestület székházában kerül megrendezésre, a zsűrizés pedig a Zila Kávéházban. Időpont: 2022. július 12. kedd 6:00 órától

A nevezések beérkezési határideje: 2022. június 28.

Díjazás

  • Díjazás: vándorserleg, mind a négy kategóriában 1 db aranyérem, 1 db ezüstérem, 1 db bronzérem, oklevelek, felajánlások esetén Különdíjak.
  • Az „A” kategória régiós elődöntő továbbjutói a „Régió kiváló fagylaltja” díjat kapják az eredményhirdetésen.
  • Az „M” kategória régiós elődöntő továbbjutói a „Régió kiváló mentes fagylaltja” díjat kapják az eredményhirdetésen.
  • Az „Év Fagylaltja” vándorkupát az aranyérmes „A” kategória győztes fagylalt kapja, a szakmai zsűri döntése alapján.

További információ és nevezési lap az ipartestület honlapján érhető el.