Az Év Sommelierje verseny: duplázott a tavaly győztes

Szerző: | 2018.03.27 | Hírek, Italsor

Úgy tűnik, idén minden eddiginél profibb mezőny indult „Az Év Sommelierje” cím megszerzésért, de végül Horváth Máté, a Mák Bistro szakembere lett a győztes, és ő képviselheti Magyarországot 2019. márciusában Antwerpenben a „Contest of the Best Sommelier of The World 2019” világversenyen.

A második helyen Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl, Zeltweg, Ausztria), míg a harmadik helyen Ferenczi Zsolt (Weingut Scheiblhofer, Andau, Ausztria) végzett.

A hazai sommelier versenyek történetében először kapnak lehetőséget a második és harmadik helyezettek, hogy ők is nemzetközi versenyen képviseljék a hazai sommelier-eket. Kovács Norbert és Ferenczi Zsolt ez év novemberében Belgrádban vehet részt a „Balkan Sommelier’s Challange” nemzetközi versenyen!

„Az Év Sommelierje 2018” versenyzői:

Angerman László – Onyx Étterem
Evans Victoria – Bull&Caviar Étterem
Fecske Viktor – Onyx Étterem
Ferenczi Zsolt – Weingut Scheiblhofer
Fogarasi-Frank János – St. Andrea Borbár
Főző Tamás – La Maison dans le Parc
Haui Bálint – Araz Étterem
Horváth Máté – Mák Bistro
Kiss Márk – Restaurant Pfefferschiff zu Söllheim
Kovács Norbert – Hotel Steirerschlössl
Pampetrics Milán – Pampetrics Borkereskedés és Borbár
Rácz Imre – Mák Bistro

A megmérettetésen induló versenyzőknek komoly, nemzetközi szintű, a Nemzetközi Sommelier Szövetség (A.S.I.), követelményeknek kellett megfelelniük.

Az „Első fejtés” elődöntőben 80 perc alatt előbb egy 60 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, majd három bor felismerése, részletes borleírása, illetve étel társítása és öt ital azonosítása volt a feladat. Ezt követte a borok és ételek gyakorlati párosítása: a felszolgált öt ételt és öt bort kellett tökéletes ízharmóniába összekóstolni úgy, hogy az egyik étel sehogy sem passzolt egyik borral sem!

A „Második fejtés” döntő feladatai már több részből álltak. Az első asztalnál a versenyzőnek az étterem sommelier-jeként fogadnia kellett a vendégeket, majd az elvárható értékesítési szempontok figyelembe vétele mellett, aperitif ajánlatot tett részükre, a vendégek által beszélt idegen nyelven.

A megrendelt pezsgő felszolgálása közben a vendégekhez csatlakozott negyedik társuk, akinek kérésére megváltoztatták a rendelést, így pezsgő helyett pohár borokat kellett szervírozni az erre vonatkozó szabályok szerint.

A második feladat egy hibás borlap kijavítása volt, majd ezt követően egy hétfogásos menüsorhoz kellett komplett italsort javasolni. A borajánlatokban legalább három külföldi bort kellett szerepeltetni.

A negyedik részben a megrendelt vörösbor dekantálását kérték a vendégek, akikhez szintén érkezett egy késői vendég. Ezután két vakkóstolás következett, három bor felismerése, rövid ismertetése, bemutatása ételajánlattal, majd öt ital azonosítása volt a feladat.

A hetedik részben fotókról kellett felismerni nemzetközileg ismert sommelier-ket, illetve híres borászatokat, eszközöket.

Az utolsó feladatot közösen kellett végrehajtani a három döntősnek: egy magnum palack (1,5 l) vörösbor széttöltése 14 palackba úgy, hogy minden pohárba egyenlő mennyiség legyen, ne maradjon a palackban bor és ne cseppenjen le semmi az asztalra.

Ezekre a feladatokra összesen 41 perce volt egy versenyzőnek.

A fenti feladatokat a versenyzők egymást követve, a verseny elején húzott sorszám alapján, egyesével léptek a helyszínen kialakított „étterembe” és mutatták meg felkészültségüket.

A zsűri elnöke Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke volt, tagjai:

Németh Richard​  főszerkesztő, Wineflow Magazin

Barka Áron  Chef de Cuisine, Mesterszakács Continental Hotel Budapest MSC tag

Kovács Ákos Éttermi Mester, Éttermi Igazgató  Continental Hotel Budapest MSC tag

Kovács Antal  Örökös Magyar Sommelier Bajnok   MSC tag

Kovács Gábor szakoktató, Sommelier Iskola, MSC elnök

Szikora Zoltán szakoktató, Szent István Egyetem,   MSC tag

Szikszai István  Beverage Manager,   MSC tag

Szűcs Pál  Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok   MSC tag

Varga Gábor   Éttermi Mesterek Klubja alapító tag,  MSC tag

A verseny technikai bonyolításában segítőink voltak:

Kulipla Balázs, Nagy Réka,