Ezek a séfek jutottak be a Bocuse d’Or magyar döntőjébe

Szerző: | 2023.09.05 | Hírek

Hat szakács mérte össze tudását a Bocuse d’Or magyar selejtezőjében hétfőn, közülük négyen jutottak tovább a magyarországi döntőre, amelyet október 26-án tartanak. A győztes képviseli majd hazánkat 2024 márciusában a Bocuse d’Or európai válogatóján, a norvégiai Trondheimben.

A selejtezőt a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gyakorlókonyháján, a Hungexpón rendezték meg. A versenyzőknek két témát kellett elkészíteniük, és mindkettőt melegen prezentálni a zsűri számára.

Az egyik feladat két, egy vegetáriánus és egy vegán köretelem elkészítése volt. Mártást is lehetett hozzá készíteni, de ez nem volt kötelező. A második téma fő eleme a lazacfilé volt, ehhez két köretet kellett készíteni, az egyikben két gyökérzöldség szerepeltetésével. A prezentált ételben ízben és látványban is dominálnia kellett a lazacnak, és egyfajta szószt is kötelező volt hozzá tálalni. A versenyzők mindkét témát 12 főre készítették el.

A kóstolózsűriben Danó Zoltán, Kaszás Kornél, Koppány Levente, Litauszki Zsolt, Molnár Márk, Segal Viktor, Szulló Szabina, Tiago Sabarigo, Varju Viktor és Volenter István szerepelt, a konyhai zsűri tagjai Erdei János, Haraszti Zsolt, Kelemen Helmut, Lutz Lajos, Ben Morris, Nyikos Patrik, Thür András és Vajna Tamás voltak. A zsűri élén Dalnoki Bencét, a lyoni bronzszobros magyar csapat vezetőjét láthattuk, aki egyébként majd a következő magyar csapatban az elnöki szerepet fogja betölteni.

A továbbjutók (ábécésorrendben):

  • Balogh Szabolcs, Almavirág Étterem, commis: Takács László
  • Hack Barnabás, Costes Group, commis: Márfi Dominik
  • Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza, commis: Fodor Noel
  • Molnár Bence, Essencia, commis: Kaiser Botond

Az október végi magyar döntőre szintén két étellel kell készülnie a négy jelöltnek. Az egyik téma marad a lazac, amelyet mártással, két vegetáriánus körettel, és egy külön edényben szervírozott raguval kell prezentálni. A másik téma egy szintén meleg, tengeri herkentyűs étel, amelyhez kötelezően kell használni céklát, almát, zellert, valamint egyfajta kagylót és egyfajta rákot.

A zsűri összegzése szerint a magyar selejtező nagyon jó színvonalú volt, de a hiányosságokra is felhívták a versenyzők figyelmét, hogy a döntőn már mindenki a legjobbat hozhassa ki magából.

Nézze meg a versenyről készült pillanatképeket is.


__________________________________________________________________________
Forrás: turizmus.com
A nyitóképen a döntőbe jutott csapatok. Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia