Ezek lettek az év bejglijei

Szerző: | 2023.11.28 | Hírek

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén negyedik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. A versenyre a cukrászdák olyan termékekkel nevezhettek, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyzők idén is három kategóriában – hagyományos diós bejgli, hagyományos mákos bejgli és ínyenc bejgli – nevezhettek. A zsűrizést követő ünnepélyes díjátadó helyszíne a budapesti Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda volt.

Selmeczi László (b), a Magyar Cukrász Ipartestület ügyvezető társelnöke és Erdélyi Balázs (j) szakmai elnök | Fotó: turizmus.com

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is. Idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörösáfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Mindhárom kategóriában az első három helyezett kapott díjat, és az aranyérmes termékek nyerték el az Év Diós Bejglije, Év Mákos Bejglije és az Év Ínyenc Bejglije címet. Azon versenyzők közül, akik több bejglivel is helyezést értek el, a legmagasabb összpontszámot kapott versenyző elnyerte az Auguszt Elemér különdíjat.

Munkában a zsűri | Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A három kategóriában idén több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai voltak:

  • Auguszt Flóra cukrász – Belvárosi Auguszt Cukrászda, Budapest
  • Babik Edit főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • Barta Enikő cukrász – Desszert by Sugar & Candy, Szeged
  • Gyuris László cukrászmester – A Cappella Cukrászda, Szeged
  • Harsányi Levente rádiós televíziós műsorvezető és egyben cukrász kolléga
  • Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Kiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászat, Lajosmizse
  • Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
  • Mészáros Gábor cukrászmester – Mészáros Cukrászda, Szombathely

 

A verseny eredményei

Hagyományos diós kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Lengyel Gabriella – Édes Szelet cukrászda, Budapest
  • Ezüstérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
  • Bronzérmes: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc

Lengyel Gabriella, az Év Diós Bejglije díj nyertese | Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

 

Hagyományos mákos kategóriában:
  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
  • Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
  • Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Simon Andrea, az Év Mákos Bejglije díj nyertese | Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

 

Ínyenc kategóriában:
  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Adventi pirkadat – Millei Renátó, Dinasztia Cukrászda, Siófok
  • Ezüstérmes: Kelet Kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő Cukrászda, Nagykanizsa
  • Bronzérmes: Földimogyorós füge – Borongics Anett, Süti Butik, Nagykanizsa

Millei Renátó, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese | Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Az Év Ínyenc Bejglije, az Adventi pirkadat egy hagyományos bejglitésztával, kardamommal fűszerezett aszalt vörösáfonyás – mandulapralinés töltelékkel készült különlegesség.

A különböző kategóriákban is dobogós, legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest.

 

Kiss Károlyné (j), az Auguszt Elemér különdíj nyertese, a díjat Auguszt Flóra (b) adta át | Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

__________________________________________
Forrás: turizmus.com
Nyitókép: Magyar Cukrász Ipartestület