Ezt kínálja az ízek szerelmeseinek Oviedo, a spanyol gasztronómia fővárosa

Szerző: | 2024.03.12 | Hírek

Tapas, gazpacho, paella – e spanyol ételek hallatán világszerte összefut a nyál a szánkban. Az ibériai konyha legismertebb elemei persze mind megtalálhatók Spanyolország új gasztronómiai fővárosában, Oviedóban is, de nagy hiba lenne, hogyha emellett nem próbálnánk ki a helyi különlegességeket.

 

A félsziget északi részén, Asztúria tartományban lévő Oviedo városa lett Spanyolország új gasztronómia fellegvára. Az egymilliós település Alicantét, Antequerát és Castellónt előzte meg a 2024-es évre szóló „Spanyol Gasztronómia Fővárosa” címért zajló versenyben. Oviedo az elismerést Cuenca városától veszi át ebben az évben – írja a traveler.es.

A díjat 2012-ben hozta létre a Spanyol Turisztikai Újságírók és Írók Szövetsége, együttműködésben a Spanyol Vendéglátó Szövetséggel. Tették mindezt abból a célból, hogy a spanyol konyhán keresztül népszerűsítsék a helyi turizmust. A 2012-es és a 2022-es próbálkozás után Oviedo harmadik nekifutásra hódította el a címet – teszi hozzá a portál. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy a város megérdemli a kitüntetést, hiszen az asztúriai konyha élvonalát képviseli, egy olyan konyháét, amely Spanyolországban és világszerte is egyre nagyobb teret hódít.

 

A sajtok és a cider birodalma

Oviedoban olyan főételek számítanak helyi specialitásnak, mint például a fabada, amely egy fehér babból és különböző húsokból készülő pörkölt. Vagy éppen a cachopo, amely egy borjúfiléből, sonkából, sajtból álló töltött, panírozott húsétel, jellemzően sült krumplival és gombával tálalva – sorolja a kulináris felhozatalt a portál. Akik könnyedebb ételekre vágynak, számukra igencsak jó hír, hogy Asztúria számít Európa egyik legnagyobb sajttermelő régiójának. Valamivel több, mint negyven féle helyi sajtot készítenek tehén-, juh- és kecsketejből. Ezeket akár tapasként, vagyis előételként, esetleg desszertként, vagy szószok formájában is megkóstolhatjuk. Mivel Asztúria tartomány a Kantábriai-tenger partján fekszik, Oviedo éttermei rendkívül gazdagok a tenger gyümölcseiben is. Kiemelhetők a llámparas és a berberecho, amelyek kifejezetten a régióra jellemző, különleges kagylóételek.

Nemcsak az ételekkel, hanem az italokkal sem áll hadilábon Oviedo. Asztúria világelsőnek számít az almabor, vagy közkeletűbb nevén a cider készítésében – erről már a Guardian számol be. A tartományban hetven almabor készítő üzem (spanyolul sidrería) működik, amelyeknek a termékei oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkeznek, amennyiben italaikat az Asztúriában engedélyezett hetvenhat hivatalos almafajta valamelyikéből készítik. Az asztúriai cider körüli egyedülálló kultúrát az UNESCO éppen most fontolgatja, hogy a Szellemi Kulturális Örökség részévé nyilvánítja. Oviedoban városszerte hemzsegnek az almaborbárok, a legzsúfoltabb ebből a szempontból a Calle Gasconán, amit a helyiek csak „cider sugárútnak” hívnak. A díj kihirdetését követően a város polgármestere azt mondta, hogy a gasztronómia Oviedo és Asztúria egyik nagy értéke, és a régió turizmusának motorja – idézi a városvezetőt több spanyol lap. Alfredo Canteli hozzátette: a címmel járó reflektorfénynek köszönhetően remélhetőleg egyre több turista érkezik majd hozzájuk.

Vendégekből egyébként Spanyolország-szerte nincs hiány, januárban rekordot döntött a beutazó vendégek száma, 4 millió 770 ezerrel – közölte az epe.es. Az év első hónapjában a statisztikák kezdete óta még sosem keresték fel ennyien a félszigetet. A legnépszerűbb úti célok a Kanári-szigetek, Katalónia és Andalúzia, és bár Asztúria és Oviedo egyelőre nincs ott a dobogón, akár ennek a címnek is köszönhetően közelebb zárkózhat a listavezetőkhöz.
_________________________________________
Forrás: turizmus.com
Szerző: Imre Lőrinc
Nyitókép: 123rf.com