Fából készítenek szeszes italt Japánban

Szerző: | 2018.05.06 | Hírek, Külföld

Faanyagból készítenek emberi fogyasztásra alkalmas alkoholt japán kutatók, akik egy speciális módszerrel állítják elő a különleges italt.

A japán erdészeti kutatóközpont szakemberei szerint a fakéreg-alapú ital olyan „fás” jellegzetességekkel bír, amelyek a fahordóban érlelt alkoholos italokat idézik. A kutatók által kifejlesztett módszer lényege, hogy krémes állagúvá zúzzák a faanyagot, majd élesztőt és egy enzimet adnak hozzá, hogy beinduljon az erjedés. Mivel a szakemberek nem használnak hőt a folyamat során, ezért meg tudják őrizni a különböző fák egyedi ízét.

Ez idáig cédrusfából, nyírfából és cseresznyefából állítottak elő szeszesitalt. A cédrus esetében négy kilogrammnyi faanyag felhasználásával 3,8 liter folyadékot nyernek, amelynek alkoholtartama nagyjából 15 százalék, hasonlóan a japánok ősi alkoholos italához, a szakéhoz. Az intézmény reményei szerint a faalapú alkohol három éven belül a boltok polcaira kerülhet. „Japánban rengeteg a fa szerte az országban és azt reméljük, hogy az emberek megízlelhetik az egyes régiókra jellemző fákból készült alkoholos italokat” – mondta Magara Kengo, az intézet egyik munkatársa.

(www.turizmus.com)