Fagylaltok reneszánsza és más édes aktualitások – podcast

Szerző: | 2024.01.21 | Hírek

Egy sor rangos megmérettetés vár idén a hazai cukrászokra, a cukrászat mondhatni reneszánszát éli. Nem véletlen, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület tevékenységének egyik kiemelt területe a szakemberképzés. A kihívásokról és az idei versenyekről Erdélyi Balázs szakmai elnök beszélt a Trend FM-nek.

A szakma és a nagyközönség is tapasztalhatta az elmúlt években, hogy a cukrászkészítmények, sütemények, fagylaltok a korábbinál jóval hangsúlyosabb helyet foglalnak el a magyar gasztronómiában, nagyrendezvények és versenyek sora kerül megrendezésre itthon és külföldön. Ezért is döntöttek úgy a Sirha Budapest 2024 szervezői, hogy a kiállításon a fagylalté lesz a főszerep március 5. és 7. között, és Fagylalt Aréna néven külön versenyhelyszínen 3 napon át versenyeken, bemutatókon kóstolhatnak bele ebbe a területbe az érdeklődők – hallható a podcastban.

A Sirha Budapest ad helyet a nemzetközi Gelato Festival World Masters verseny hazai selejtezőjének is, innen jutnak tovább az olaszországi döntőbe a magyar kollégák. A Sirha második napján, edukációs és szakmanépszerűsítő céllal zajlik majd a most debütáló Fagylalt Kaland játékos és kreatív fagylalt verseny, ahol a 6 profi induló csapatban tanulók is segédkeznek a versenyszámoknál. A fiatalok valódi példaképekkel dolgozhatnak együtt, ami egy életre meghatározó élmény lehet a számukra – meséli Erdélyi Balázs. A Sirha szakvásáron rendezik meg a Pataki János emlékversenyt is, amelyre tanulók és profik jelentkezését várják, idén tortadíszítés, artisztika és cukorvirág készítés a három versenykategória.

A kiállítás utolsó napján, 7-én zajlik majd a Magyarország Tortája verseny első zsűrizési köre, az idei tematika a szuperélelmiszerek. A szakemberek arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a sütemény egyáltalán nem „ördögtől való” finomság, megfelelően elkészítve gazdag beltartalmi értékkel rendelkezhet. Az alábbi alapanyagcsoport közül kell majd kettőt beépíteni: bogyós gyümölcsök (szeder, fekete ribizli, áfonya, csipkebogyó), gabona (köles, tönköly, len, kender), zöldségek (cékla, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya) és olajos magvak (tökmag, dió, mogyoró, mandula).

Izgalmas versenyek, magyar sikerek

A magyar cukrásztehetségekről mindig is többet lehetett hallani, mint a fagylaltsikerekről, pedig ezekből is van bőven. Az ipartestület figyelme most a január 20-22-én zajló a Gelato World Cup eseményre szegeződik, ahol az Európa-bajnok bronzérmes magyar csapat is részt vesz. (Frissítés: az idei Gelato World Cup-on a magyar csapat harmadik helyezést ért el. Lásd írásunkat ITT.)

Kevesen tudják azt is, hogy a jelenleg regnáló fagylalt világbajnok is magyar, Fazekas Ádám személyében. Mint Erdélyi Balázs kiemeli, egy-egy ilyen cukrászverseny hasonlóan látványos és izgalmas tud lenni, mint a Bocus d’Or. A Gelato World Cupon például több tízkilós, másfél méteres csokiszobrok, fagylaltok és fagylalttal készülő költemények, fingerfoodok, jégszobrok készülnek három napon át.

A fagylalt azon túl, hogy kiváló rendezvénykiegészítő, a cukrászdáknak is nagy adu ász a kezükben, segíti kiegyensúlyozni a forgalmat. Mint a podcastból kiderül, a cukrászok szerencséjére a magyar vendégek nagyon szeretik az édességeket, keresik a klasszikusokat, de nyitottak, kíváncsiak az újdonságokra is.

A Magyarország Tortáját minden évben csaknem 400 cukrászdában készítik el a vendégek nagy örömére, de a tavaly 25 éves Év fagylaltja verseny nyertes receptjeit is megkapják és sok helyen el is készítik a kollégák. A fanatikusabb édesszájúak nem restek a győztes cukrászdáig vagy fagyizóig sem elzarándokolni.

Az idei Év fagylaltja versenynek várhatóan Kecskemét ad majd otthont, a tervek szerint a korábbiakhoz hasonló egész napos programkavalkád kíséretében. (A tavalyi program helyszíne Komárom volt.)

Mint Erdélyi Balázs kiemeli, ahogy a vendéglátás sok más területén, a cukrászatban is kihívást jelent a szakember-utánpótlás. Bár nem több a pályaelhagyó, mint 20 éve, a gyakran hétvégi munkával járó és nem kifejezetten családbarát szakterület helyett sokan könnyebb pénzkeresetre váltanak. Viszont aki egyszer megszereti, a pályán marad. Ezért az ipartestület egyik legfontosabb célja megszerettetni a szakmát a fiatalokkal, és megmutatni a szépségeit.

Több külföldi mester budapesti képzését tervezik idén, jelenleg Luca Mannori és Lucca Cantarin olasz mesterekkel egyeztetnek, illetve folytatják a cukrász szakoktatói továbbképzéseket.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:


_________________________________________
Forrás: turizmus.com
Kép: 123rf.com