Falánk politikusok

Szerző: | 2015.11.09 | Hírek, Konyha

Erre a fantázianévre keresztelte ebédjét a Kossuth téren újranyitott Elysée Bistro & Kávéház, amellyel a sajtó képviselőit látta vendégül. Az Elysée, az egykori híres kávéház 21. századi új köntösbe ültetett utóda meleg enteriőrrel, franciás bájjal, reggeli kínálattal, folyamatosan változó ebédmenüvel, széles borkínálattal fogadja vendégeit.

elysee3A gourmet á la carte fogásokat a séf, Fekete Tibor az újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyha ötvözésével készíti. Köztük olyanokat is, amelyek egy-egy politikus kedvenc ételei voltak – ezekből állt össze a Falánk politikusok menüsora. A gulyásleves például egykori miniszterelnökünk, Andrássy Gyula gróf szeretett fogása volt.

Kossuth Lajos egyik kedvence, a citromos kolbász pácolt mustármaggal megbolondított grillezett zöldségkörettel érkezett, a Ferenc József után szabadon komponált bécsi szelet pedig ezúttal potato airbag körettel és pankómorzsával készült. Széchenyi kedvence, a pozsonyi rostélyos karfiolpürével, viola burgonyával és capri jus-vel készült, Deák Ferenc kedvenc piskótája pedig kávé mousse formájában tért vissza 2015-ben az Elysée asztalaira.

Az Elysée séfje, Fekete Tibor az elmúlt 10 évben olyan neves éttermekben dolgozott, mint a Jardinette, a Bábel, a Baldaszti’s kitchen, a Baldaszti’s Grand, és a La Perle Noir. Az Elysée előtti állomása pedig a Tanti étterem volt, ahol séfhelyettesként erősítette a csapatot, amelyet Michelin csillaggal díjaztak.

Felelősség egy ilyen helyen éttermet nyitni – mondta a sajtóebéden Gonda Péter tévéproducer, az Elysée tulajdonosa. – Az Elysée Bisztró büszke utóda szeretne lenni a Kossuth tér egykori legendás kávéházának.

elysee2A MÁK-bérházat 1928-ban adtak át, a Gönczi fivérek 1931-ben alapították itt az Elyséet, az új tulajdonos szeretné az ő hagyományaikat folytatni. A gasztronómia újdonságaira nyitottan, a híres magyar kulinária és a franciás bisztrókonyha jellegzetességeit ötvözik. Közösségi térként is jelen vannak, és az ország legnevesebb zenészeit hívják meg magunkhoz játszani, akik egy zenés vacsoraesten lépnek fel, decemberben például Tóth Vera énekel.

Az Elysée újranyitásában Saly Noémi, irodalom- és Budapest történész is aktívan részt vett. Neki köszönhető összesen a 13 „Kossuth téri kávéházi történet”, mely a tér legendás kávéházainak történetét mutatja be. Ezek a történetek az étteremben megtalálható alátétekre kerültek. Ezekről tudható például az is, hogy az Elyséet egykoron a vendéglőscsaládba született Gönczi-fiúk nyitották. István, János és László évekig tanultak és dolgoztak külföldön, Londonban, Párizsban, Berlinben, az olasz, valamint a francia Riviérán. A bárkávéházból az idők során bridzskávéház, majd a szocialista évek alatt Szófia étterem lett, most pedig visszatért az eredeti névhez – remélhetően ranghoz is.