Farm to Table a Corinthiában

Szerző: | 2017.02.03 | Hírek, Konyha

Az elmúlt hónapokban a Corinthia Hotel Budapest Brasserie & Atrium éttermének konyháján minden annak jegyében telt, hogy rátaláljanak azon gazdaságokra, ahol a föld legjavából születnek az őszinte termékek.

A kulisszák mögött zajló munkálatok egy új, Farm to Table koncepcióban öltöttek testet, és vendégeik asztalára immár olyan ételek kerülnek, melyek összetevői hazai, általuk kiválasztott, kizárólag a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelő gazdaságokból származnak. És nem csupán a csúcsminőségű hozzávalókról van szó, hanem a természet tiszteletéről, korszerű környezetgazdálkodásról, fenntartható fejlődésről.

Ölvedy Balázs, a Brasserie & Atrium séfje a minőség megszállottjaként mindig is különös hangsúlyt helyezett a hozzávalókra, a szezonalitásra, valamint a fenntarthatóságra, és ez volt a táptalaja annak az ötletnek, melynek főszereplői a vidék és a kistermelők. Balázs Erdélyben született, s otthon a család a hústól a gyümölcsig szinte mindent maga termelt meg és teremtett elő. Gyerekkorától kezdve tisztában volt az évszakok és az ételek szimbiózisával, a gazdálkodás mikéntjével, illetve azzal, hogy mitől függ a termés minősége. Így a Farm to Table filozófiáját is egyenesen neki találták ki.

Farm to Table CorinthiaBalázs és csapata a Brasserie & Atrium korábbi, magyaros és nemzetközi fine-dining menüjét átalakították, illetve felcserélték a kiindulási és a végpontot. Nem az alapanyag igazodik a fogáshoz, hanem a fogás az alapanyaghoz. De a vidék legjavát elhozni a főváros szívébe nem egyszerű, ezért a csapat szó szerint útnak indult. Időt és kilométereket nem sajnálva, az ország minden szegletében megfordultak, hogy megtalálják azokat a szabadtartású gazdaságokat, kisüzemű beszállítókat és kistermelőket, amelyek minden szempontból megfeleltek az elképzelésnek. De megérte. Ma minden egyes fogásukban hazánk autentikus ízei által kínálnak egyedi gasztronómiai élményt, friss, szezonális, lokálisan hozzáférhető összetevőkből, egyszerű elkészítéssel, szenvedéllyel és szakértelemmel.

A Farm to Table filozófia keresési fázisát zarándoklatként élték meg, hiszen beszállítóik mind olyan gazdák, akik a természet ritmusára figyelve élik életüket, és teremtik elő a föld legjavát, és nagyon személyes kapcsolatunk alakult ki velük. A gazdaságokat rendszeresen ellenőrzik, és ők is rendszeresen vendégül látják termelőiket.

A Brasserie & Atrium vendégei februárba a Bajcshal díjnyertes pisztrángját és lazacait kóstolhatják. Márciusban Bari András mangalicahúsát ízlelhetik, aki Szendrőn, a Bódva folyó völgyében az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában neveli állatait. Vendégeik az év hátralévő részében minden hónapban más alapanyag köré épített gasztronómiai élménnyel térhetnek haza, amelyek elsősorban Magyarország gazdag és változatos földjeinek, gazdaságainak és gazdáinak köszönhető.