Felhívás a Schnitta-versenyre

Szerző: | 2016.06.06 | Események, Hírek

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatásával a vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulóinak meghirdeti a IV. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékversenyt.

A versenykiírását a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület készíti. Az országos döntő tervezett időpontja 2017. március, helyszíne Veszprém. A csapatverseny döntőjét megelőzi az országos területi régiók versenye, melyeken a hét elődöntőben győztes csapat képviselheti a régióját a döntőben.

A verseny történetében először a döntőben három magyar anyanyelvű iskola is képviseli majd a határon túli magyar közösséget egy-egy csapatával. Az elődöntők lebonyolítási időpontjait, minden területi versenyt szervező Schnitta régió, saját maga határozza meg 2016. november 02 – 2017. január 31. között.

A versenyen minden magyarországi oktatási intézmény, saját csapatával indulhat, melynek csapatlétszáma öt fő, megoszlás: két szakács, egy cukrász, két pincér. A csapat tagjait az oktatási intézmény nappali tagozatos diákjai közül lehet nevezni.

A területi versenyek feladatai a következők:

  • eszközfelismerés,
  • díszterítés, húzott témakör alapján, ahhoz menükártya szerkesztése számítógépen,
  • ételsor főzése, készítése,
  • az ételsorhoz illő borok kiválasztása, menükártyára történő szerkesztése,
  • az elkészített ételsor felszolgálása, a főétel angol I-es felszolgálási módban történik,
  • szakmai totó megoldása (mind három szakmát érintően: szakács + cukrász, pincér)

Az ételsort a területi versenyen a következő ételcsoportok kell, hogy alkossák: hideg előétel, leves, főétel, tányérdesszert. Az ételsor összeállításához a csapatok nyersanyagkosarat kapnak, melyben szereplő alapanyagokból kell összeállítani a csapat ételsorát.

A verseny nevezési díja 5.000.- Ft csapatonként, mely összeget a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület számlájára (K&H Bank: 10404041-50526781-70491007) kell befizetni.

A területi versenyek zsűrijét a régiós versenyt szervező állítja össze, a pincér zsűri tagjai csak Schnitta díjjal kitüntetettek lehetnek, a régiós versenyt érintő megyékből nem kerülhetnek a zsűribe tagok.

A régiós versenyek kiírását a területi elnökök készítik elérhetőségeik:

Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok Horváth Ferenc                horvath-kert@t-online.hu

Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg    Barabás Zoltán barabas.zoltan@barabasetterem.hu

Baranya, Somogy, Tolna                                                              Meszes István  imeszes3@gmail.com

Borsod-Abaúj-Zemplém, Heves, Nógrád                             Vantal Gábor     kisanna@chello.hu

Budapest – Pest megye                                                              Magyari Imre    svanc@freemail.hu

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala                                                Voleszák Zoltán               voleszak@t-online.hu

Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém                               Mikóczi Zoltán  mikocziz@gmail.com