Felméréssorozat indul a hazai borkultúráról

Szerző: | 2016.04.12 | Hírek, Italsor

Április 7-én indult az ország Nagy Bor Tesztje, amelynek segítségével a szervezők teljesebb képet szeretnének kapni a hazai borfogyasztási szokásokról.

Boros nemzetnek valljuk magunkat, de keveset tudunk arról, hogy valójában hogyan és milyen bort fogyasztunk, ezért országos online bortesztet indít a Winelovers, a hazai prémium boros rendezvények szervezője.

A Nagy Bor Teszt nem előzmények nélküli: 2011 és 2014 között a cég háromszor mérte fel a magyarok borfogyasztási és borvásárlási szokásait, és a boros rendezvények kapcsán is készített kutatást. A korábbi évek felméréseit jól hasznosította a szakma, de a borfogyasztási szokások meglepően gyorsan változnak. A 2000-es években villámgyorsan futott fel a rozék és a fröccs fogyasztása, míg a vörösöknél fokozatosan erősödik a minőségi száraz borok fogyasztása a félszáraz és annál is édesebb borok rovására.

Mindez a borkultúra minőségi javulására utal, a változások követése azonban nemcsak a borászszakma, hanem a kereskedelem számára is kiemelt jelentőségű, ezért is csatlakozott az idei felméréshez támogatóként a Borháló borkereskedés. A Nagy Bor Teszt révén a szakma és a kereskedelem is átfogó képet kaphat a hazai borkultúra aktuális állapotáról. A jövőben a Nagy Bor Teszt évente elkészül, így az eredmények később összehasonlíthatók lesznek egymással, amiképpen a korábbi évek adatai már most is viszonyítási pontot jelentenek.

Aki a Nagy Bor Teszt minden kérdésére válaszol, hozzájut a Borkollégium kiadványához, A borkóstolás alapjai-hoz, valamint a Borháló meglepetés ajánlatához. Választható ajándék a Winelovers-rendezvényre szóló 2000 forint értékű belépődíj-kedvezmény, illetve a Winelovers ősszel induló webshopjához kapcsolódó kedvezmények. Ezen felül minden kitöltő részt vesz a júliusi sorsoláson, ahol a nyeremények összértéke egymillió forint.

A kérdőív kitölthető a http://nagyborteszt.hu/ oldalon.