A fenntartható tengeri halakért – Olivier Roellinger versenykiírás

Szerző: | 2018.12.05 | Események, Hírek

Magyarországon egyelőre nem nagyon ismert az Olivier Roellinger-ről elnevezett, a fenntartható fejlődésre épülő nemzetközi halas főzőverseny. Ideje, hogy ezen változtassunk!

Miközben a tengeri halforrások egyre inkább kiapadóban vannak, a fogyasztók egyre nagyobb igénnyel fordulnak felé. A fiatal séfeknek, a jövő generációjának pedig nagyon nagy szerepe van abban, hogy ezeket a forrásokat meg lehessen védeni, és a fenntarthatóbb megoldások felé fordulni, többek között a kevésbé ismert fajokat is népszerűsíteni.

A versenyen a következő módon lehet részt venni: először is kell egy gourmet recept, amely egy fenntartható halfajtára épül, de kell a receptben szerepelnie egy szintén fenntartható fajtájú kagyló- vagy rákfélének, esetleg algának, és az ételt 2 óra 30 perc alatt el kell tudni készíteni. A feladat másik része pedig egy „home-made” recept kitalálása, azaz egy olyan ételé, amelynek az alapanyaga ugyanaz a halfajta, mint a gourmet recepté, és az étel otthon is elkészíthető, legfeljebb 30 perc alatt.

A verseny kiváló alkalom arra is, hogy a résztvevők találkozzanak a halipar meghatározó képviselőivel, és együtt, közösen gondolkozva a fenntarthatóbb haltermelés felé vehessék az irányt. A versenynek van egy budapesti állomása is: 2019. március 3-án a Budapest Business Schoolban kerül sor a következő országok „Students” képviselőinek találkozójára: Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Grúzia, Magyarország, Lichtenstein, Moldávia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovália és Szlovénia.

A jelentkezés feltételeiről és a versenyről bővebben az alábbi linken olvashat:

www.ethic-ocean.org