Fertő-tavi különlegességek

Szerző: | 2018.01.10 | Hírek, Italsor

A Wineglass Communication 2018-as első borkóstolójának vendége a soproni borvidék egyik meghatározó pincéje, a Taschner Bor- és Pezsgőház volt.

A soproni borvidék az Alpokalján, a Fertő-tó déli partján és a Soproni hegységben terül el, története a római időkig nyúlik vissza, hazai borvidékeink közül a legcsapadékosabb. Sopron a kékfrankos fővárosa, a szőlő elnevezése a legenda (ami mára már több ponton sántít) szerint onnan ered, hogy Napóleon katonái számára ingyen kellett a helyieknek szállást, ételt és italt biztosítani. A katonák a kötelező fejadagon kívül is szerettek volna borozni, így pénzért is vásároltak. Mivel a náluk lévő kétféle pénz közül a kékfrank értékesebb volt, mint a fehér frank, ezért fizetéskor kékfrankot kértek – így lett a jó soproni bor neve kékfrankos.

A délután folyamán Taschner Kurt István beszélt 7, külön fajta saját boráról, és egy különleges 2012-es évjáratú Rosé pezsgőjéről. A történelmi borvidék rövid jellemzése után a pezsgővel nyitotta a kóstolósort, ezt követte 3 fehér bora – a Zenit 2017, a Korai Piros és a Veltelini 2017. A kuriózumnak számító 2016-os évjáratú Chardonnay Prémium a fehér borok zárófajtájaként vett részt az esten. A 14,5 fokos alkoholtartalmú bor karakterességét a Fertő-parti dűlőkön késő őszig kint hagyott szőlő adja, és nem hiába ez az egyik kedvence Kurtnak is, hiszen régi álma volt egy testesebb bor készítése.

A vörösbor-sor első résztvevője a 2016 –os évjáratú Pinot Noir volt, amit néha „pink” borként is emlegetnek, mivel egy átlátszóbb, világosabb, lágyabb, mély színárnyalatoktól mentes ital. Másodikként a soproni borvidékre jellemző, markáns ízjegyek, erősebb savak, tanninok képviselője, a 2016-os évjáratú, igazi Kárpát medencei szőlőfajta, a Kékfrankos Classic került a kóstolópoharakba, amelynek főbb jegyeit a fahordóban való lassú érés adja. Következőként megmutatta, hogy a régebben „sokak által lenézett szőlőfajta” a zweigelt milyen is tud lenni, a Zweigelt Gauer 2009 segítségével.

Záróakkordként az úgynevezett „molnár szőlő” – ből készült borát mutatta meg, aminek elnevezése onnan ered, hogy természetéből adódóan a szőlőszem fonákján „lisztes” hatás mutatkozik. Ez a Taschner borászat dűlőin kísérleti jelleggel található meg, de Magyarországon még nem bejegyzett szőlőfajta.

A Pinot Meunier-ből készült bor igazi harmóniát ad, édesebb ízvilággal, áfonyás hatással, 13,5 fokos alkoholtartalommal.