Figula Mihály lett a 2022-es év bortermelője

Szerző: | 2023.04.05 | Hírek

Az 1991-ben alapított „Az Év Bortermelője Magyarországon” díj átadására a Marriott Hotel báltermében került sor. A 2022-es év kitüntetettje Figula Mihály lett.

A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2022″ cím a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

A díjat minden évben nagyszabású gálaebéd keretei között adják át a nyertes borásznak. Az ebéd fogásait neves hazai séfek komponálták a nyertes borász, ezúttal Figula Mihály boraihoz – tájékoztatta társlapunkat, a turizmus.com-ot a Magyar Bor Akadémia.

Az idei, telt házas díjátadó ünnepségen a Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba köszöntőjében elmondta, hogy ez a díj érték és iránytű is egyben, hiszen irányt kell mutasson a jelenben és a jövőben is.

A díjazott, Figula Mihály megköszönve a méltatásokat, elmondta, hogy országunkban csodálatos, fantasztikus borvidékek vannak, de még mindig csak a felszínt kapargatjuk, hiszen harminc év alatt jutottunk el odáig, hogy van néhány olyan borunk, amelyek összekóstolhatók a világ legjobb boraival. Hozzátette, hogy ez nem a tehetségünkön múlik, hanem az adottságokon: annyira jó a Balaton észak-keleti részén fekvő borvidék, hogy „nehéz rossz bort készíteni”.

A nyertes elmondta: „Mivel kevés a bor, nekünk nagyon magas minőségben kell gondolkodnunk, hiszen tömegtermelésről Magyarország 40-60 hektárján nem álmodhatunk, unikális, helyi borokról viszont igen, és ennek szellemében kelünk fel nap mint nap”.

Figula Mihály az első olyan „Év Bortermelője”, akinek már az édesapja is a cím birtokosa volt. A dédapa, Tolnay István a 19. század legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A tőle származó szőlő és bor iránti szeretetből táplálkozva a Figula Pincészet kemény munkával, lemondásokkal és hatalmas szorgalommal mára a legismertebb magyar borászatok közé került.

A pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította, építette fel, akit szintén az Év Bortermelőjévé választottak 2000-ben, éppen abban az évben, amikor fia, Misi megszerezte szőlész-borász diplomáját. Miután édesapja hirtelen elhunyt, az akkor huszonéves fiatal hirtelen családfővé vált: egyik napról a másikra kézbe kellett vennie a birtok irányítását. Hatalmas felelősséggel a vállán, rengeteg munkával sikerült a családnak megtartani és tovább fejleszteni a virágzó borászatot.
_____________________________________________________________
Fotó: Magyar Bor Akadémia / Papp Zoltán és Szőts László