Fogadj örökbe furmintot!

Szerző: | 2017.07.12 | Hírek, Italsor

Az idei Furmint éve jegyében díjazták a legjobb furmintokat és bemutatták a Furmintkiválóságok Könyvét.

A rendezvényen Kiss Eliza, kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos felidézte: egész évben tematikus események keretében foglalkoznak a furminttal, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet erre az egyedülálló magyar szőlőfajtára.

Az ország legnagyobb borversenyére, a borkiválóság versenyre csaknem 1200 tételt neveztek be. Ezen belül 124 tétellel szerepelt a furmint, és ebből 85 került be a Furmintkiválóságok Könyvébe. Korábban nem volt példa arra, hogy a furmintokat ilyen széles körben és ilyen alaposan megismertessék.

A Furmintkiválóságok Könyve 10 ezer példányban jelent meg magyarul, illetve angolul, és a várakozások szerint eljut majd ahhoz a célközönséghez, amely a furmint iránt érdeklődik és annak potenciális fogyasztója lehet. 5000 példányt a VinCE Magazinhoz csomagolnak, de borkereskedésekben, borászatokban is megtalálhatják majd az érdeklődők.

A gasztronómiát is bevonták a Furmint évének eseményeibe, vannak például olyan partnerek, amelyek különböző kedvezményeket kínálnak azoknak, akik felmutatják a Furmintkiválóságok Könyvét.

A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy folytatódnak a Furmint évének eseményei, az év végéig lesznek a tudományt, illetve a fogyasztókat is érdeklő rendezvények. A „Fogadj örökbe furmintot” kezdeményezéssel pedig elindult a fiatal agrárkutatókat ösztönző pályázati rendszer is, ősszel érkeznek majd be azok a tudományos munkák, amelyek közül a zsűri kiválasztja a díjazásra leginkább érdemeseket. (MTI)

Fotó: VinCE Magazin