Főzdefeszt és Street Food Show a hétvégén

Szerző: | 2015.06.02 | Események, Hírek

Június 5-7 között kilencedszerre rendezik meg Főzdefesztet, ismét a Street Food Show-val közösen, ám új helyszínen, a városligeti Olof Palme sétány Hősök teréhez közelebb eső felén, ahol a szervezők mindenkit arra bíztatnak, hogy a piknikezési lehetőséget használják ki.

Napjaink két legizgalmasabb és legdivatosabb gasztronómiai irányzata, a kézműves sör és a street-food találkozik Budapest legpatinásabb parkjába. A nemzetközi szinten és itthon egyaránt robbanásszerűen növekvő újhullámos sörszcéna minden eddiginél több érdekességet és újdonságot tartogat most júniusban a Főzdefesztező közönségnek, és ugyanez várható a street food terén is, hiszen ma már szinte naponta nőnek ki az új street-food startupok a fővárosban.

Bőséges lesz ismét a választék a friss sörfőzde-kínálatból! A szervezők felhívják a figyelmet a Monyó kocsmából kinőtt Monyó Sörfőzdére, amely Kőbányán főzött söreivel már most kivívta a helyét a fővárosi sörpiacon. Megérkezett Erdélyből a székely Csiki Sör, megjelenik a kocsmából kinőtt Bölcső Brew Crew, a Hübris Vándorsörfőzde, kiállít az OK Brewery, és ott lesz az Erjesztők Klubja Székesfehérvárról, és végre megjön az eleddig bujkáló Gólem a Sötét Bunkóval.  Számos sörpremier várható – így például a komlós cider, ebből két változatot is összehasonlíthatunk: az OK Brewery Fusion Cidere egy hagyományos angol komlóval fűszerezett cider, a Hopfanatic The Infusion-je tulajdonképpen egy cider-alapú duplaIPA. Az Élesztő Sörműhely bemutatja az évek óta dédelgetett, duplán kávézott coffe-stoutját, a Black Mammát. A Bors Sörfőzde továbbviszi a Robin Hood vonalat, ezúttal Will Scarlett, Robin Hood mostohaöccse érkezik egy saison formájában. A Hara Punk bemutatja első lágerét, a könnyen csúszó Budapest Lagert, és Köleses Bandi is megfőzte a Köleses Sör könnyű változatát, a Csörgőt! A Zip’s szinte csak új sörökkel érkezik – Black IPA, East India Pale Ale, saison és gyömbéres egyaránt lesz a csapjaikon. Ogre és Armando leugrott Békésszentandrásra, és megfőzték a Vári Nővérek nevezetű könnyű Summer Pale Ale-t, a Hatodik Íz és Rebák Tibor együtt főzték meg a Thorazine Sunrise nevű új-zélandi IPA-t. A Legenda is érkezik egy könnyű, 4,5%-os, mégis rendesen komlózott nyári sörrel, a Hableánnyal és Magyarország első számú sour ale-jével, azaz savanyú sörével, a fenséges Bretanniával. De mindezek mellé Olaszék direkt a Főzdefesztre is főztek egy sört: a Legenda Pacific Ale-ben elképesztő mennyiségű Pacific Gem komló került. De gyümölcsös sörökben sem lesz hiány –a Gyertyános bemutatja új Licsis Sörét, és persze ott lesznek a régi bejáratott márkák, a Stari Szilva, és az Ír Vörös, Fótról a Keserű Méz, a Romanov, Rizmajer a nagyszerű búzasörével és a szezonális Maibockjával,  a Kecskeméti Sörmesterek a Vörösbeggyel, a Serforrás a Tokajis sörrel, és így tovább, csak legyen időnk mind végigkóstolni.

És persze most is pompázatos kínálattal érkeznek a külföldi sörök, lesz egy csomó cseh, angol és persze belga, újdonságként most először kitelepül a Szimpla Craft Beer Bar a Kertész utcából és elhozza a berlini Braufestről a Berlin Bierfabrik söreit, valamint megjelenik a pozsonyi Salon Piva testvérfesztivál a legjobb szlovák kézműves sörökkel!

 

Pastramitól lángosig

A tavaly szeptemberi, Dining Guide Street Food Show-val második alkalommal közösen rendezett eseményen több mint 30 ételárus kínált.  Az Olof Palme sétány hűsítő lombjai alá most még ennél is többen érkeznek, ki faházzal, ki kocsival. A vadonatúj PolaPola kiváló minőségű szerb-bosnyák konyhával érkezik, és másodszor is elfogadta a meghívást az Év Étterme gálán a top10 street food hely közé beválasztott Padron. Budapest legjobb halasa, a Vörös Homár, legjobb mangalica hamburgerese, a Húspatika, legjobb pastramisa, a Pista bá’ már szinte hazajár, ellenben új beguruló a Bécsi út egyik gyöngyszeme, az indiai Mr. Masala.

Az egyik legújabb , de máris nagy népszerűségnek örvendő versenyző, a stílusos Bakker bägeleket, pohárdesszerteket, kávét árul, a „bekocsizódó” Meat&Sauce a „lucskos” szendvicsek mellett a saláta-témához is hozzászól. Ugyanezt teszi, csak a sajtokkal, a Paneer, a szintén most először kitelepülő, a chips-nek valódi értelmet adó Twist&Chips és már a nevében is erre utaló Lángos Máshogy. A Bestia most nyit a Szent István téren, de Citroënnel már ott van az Olof Palme sétányon. A „nagy öregek”, a Zing, a Piknik Utczabár, a Pasta Station, a Fragola, a Kolbice, a Berlin Canteen jelenléte pedig elengedhetetlen.

 

Üvegpohár és metapay

A szervezők számos újítást is kidolgoztak, hogy megfeleljenek a megnövekedett elvárásoknak és az elmúlt években folyamatosan növő érdeklődésnek. Megújult a honlap, átszervezték a csapatot és felkészültek a következő évtizedre, de arra a legbüszkébbek, hogy végre lecserélték a műanyagpoharat és rendes logózott üvegpohárból kínálják a sört.

Tökéletesítettük a Metapay fizetési rendszert is, a kártyákat rengeteg helyen lehet majd feltölteni, a PayPass-os bankkártyával rendelkezőknek nem is kell külön kártyát kiváltania.