Főzdefeszt: középpontban a láger

Szerző: | 2016.06.07 | Hírek, Italsor

Most hétvégén ismét a sörkedvelők vehetik birtokba a Városligetet, a helyszín azonban ezúttal nem a Dózsa György út, hanem a Vajdahunyad-vár és a PeCsa között elterülő Napozórét, ahol június 10-12. között a 11. Főzdefeszten kóstolhatóak a legjobb újhullámos sörök.

Ezúttal a fesztivál szlogenjéhez – The return of the lager – méltóan a lágerek kerülnek a középpontba. A szervezők szerint ugyanis ma már nyilvánvaló, hogy a sörforradalom lázas évei utáni piaci rendeződésnek fontos szereplője lesz a láger és a pilzeni, hiszen a világnak ebben a felében ezek a sörtípusok felelnek meg a legjobban a gasztronómiai kihívásoknak, az ivási szokásoknak és elvárásoknak. Ezért keresik a jövő lágerét, hiszen ha ez a stílus újra el is foglalja helyét a sörpiac mennyiségi csúcsain, biztosan nem vészeli át változatlanul az elmúlt évek és a jelenleg is folyamatosan zajló sörpiaci átalakulás viszontagságait, és az új láger nem ugyanaz a sör lesz, mint a régi kedvenc.

De persze a Főzdefeszten most sem egyetlen típus fog dominálni, lesznek szép számmal stoutok, porterek, búzák, bakok és IPA-k. És persze a sörökhöz minőségi street food is jár, így ismét több tucatnyi food truck és kitelepülés várja majd az éhes vendégeket.

 

Országos sör-seregszemle: új bemutatkozók és régi kedvencek

A Főzdefeszt a tőle megszokott módon az idén is bemutat egy sor újonnan nyílt, vagy éppen nyitó főzdét. Kint lesz például a Mad Scientist, amely pár hónappal ezelőtt indult el Budapesten a Monyó Brewing Co. mellett. A leányvári Beerfort is először mutatkozik be a Főzdefeszten, és az Etyeki Sörmanufaktúra friss söreit is most kóstolhatják meg először a látogatók.

A 2013-ban alapított szentesi Zentus is most jön először a Főzdefesztre az etióp kávés-kakaós brown ale-jével. A Váci úti Főzde Projekt ugyan majd csak idén ősszel nyit meg, de már most 4 sörrel tesztelik a piacot a fesztiválon ezen a hétvégén. Az újhartyáni Áperte is nyitó főzde, de csábítana az „Első Csók” nevű bohemian pilsnerével.  A District 7 Brewing Company is még csak most bontogatja a szárnyait, de kint lesz első sörük a Natural Finish.

Az újonnan bemutatkozók mellett találkozhatunk a régi kedvenceinkkel is, akik klasszikus lágereikkel, ipáikkal, gyümölcsös söreikkel, és számtalan új fejlesztéssel készülnek. Armando_Otchoa – a Főzdefeszt alapítótársa – újra megfőzte a néhai első magyar IPA-t, a Grabancot. Jönnek fel, s egyre nagyobb figyelemmel és odaadással készülnek a klasszikus lágersörök és újhullámos pilzeniek: a fesztivál látogatói megtalálják a jó magyar alsóerjesztésűeket mások mellett a Zip’s, a Szt. András, a Fóti, a Kapucinus, a Zentus, a Yeast Wörks, és a District9 – a kilencedik kerületi főzdéket és kocsmákat tömörítő kezdeményezés – standján.

fozdefeszt2

Külföldi vendégek – cseh, angol és belga sörök a Főzdefeszten

Idén sem kell messzire elutaznia azoknak, akik külföldi sörkülönlegességére vágynak, hiszen a Fesztivál nekik is kínál finomságokat: bemutatkozik a Hekkelberg, a Csehországban főzött magyar brand, aki könnyű, finom és olcsó ivósörrel jön. Az Importer standjában ott lesz a Fourpure – London leggyorsabban növekedő craft-brewery-je, ami sokak szerint a következő évtized Brewdogja. A Bel D’Or pedig kis belga sörözőből nőtte ki magát importőrré, és most a belga sörkultúra ismeretlen, új oldalát tárja a főzdefesztezők elé.

A szervezők meghívták a rendezvényre a Pilsner Urquellt, hogy a látogatók végre egy tisztességes és pontos választ kapjanak a magyar sörforradalomra egy olyan nagyüzemi sörfőzdétől, aki a világ egyik legjobb pilzenijéből csapol, különleges tankokból, de szűretlenül.

 

Sokszínű ételkínálat a kansasi ízektől a francia szendvicseken át a tócsniig

Ételfronton egyik legizgalmasabb a Mangalica Barbecue Show, melyhez az amerikai Kansasból érkeztek a brutálisan masszív BBQ trailerek. De nagyon várják a szervezők a Zabáljcsak pulled-porkját, a Che-Che Bistro steak-szendvicsét is.

Bemutatkozik a Főzdefeszten a Butcher’s Kitchen új projektje, a Tartine – francia szendvicsező, és ott lesz a Lekker Stroopwafel Manufaktúra, amely karamelles ostyalapjai jól illenek a barna vagy vörös sörökhöz.

A Kanálgép új csülkös szendvicset talált ki a Főzdefeszt látogatóinak, a lószállítóból átalakított Low Cost Gourmet Trailer pedig a tócsnival fog hódítani.

A szervezők a kiállók kéréséhez igazodva eltörölték a Metapay-rendszert, így ismét mindenki készpénzzel fizethet. Szintén a hazai sörfőzők kérésére limitálták a külföldi kiállítókat, így maximum 10 külhoni sör kaphatott helyet.

A belépőjegy idén ismét a fesztivál logózott üvegpohara lesz, amelyet a Spiegelau biztosít számukra.

További információ: www.fozdefeszt.hu