Francia a világ legjobb női séfje

Szerző: | 2015.04.23 | Hírek

Hélène Darroze, a nevét viselő párizsi étterem, valamint a londoni The Connaught szálloda konyhafőnöke nyerte el idén a Veuve Clicquot által adományozott, a Világ Legjobb Női Séfje díját.

Az elismerést hivatalosan Londonban veheti majd át, június elsején, a világ legjobb éttermeinek díjkiosztó gáláján, amelyet a brit Restaurant magazin szervez.

Hélène Darroze a brazil Helena Rizzot (a Sao Paulo-i Mani étterem konyhafőnökét) követi a sorban, korábban 2011-ben nyerte el az elismerést francia, Sophie Pic (Maison Pic) személyében.

„Megtiszteltetés számomra a díj, hiszen a világ tele van tehetséges női séfekkel, és el tudom képzelni, milyen nehezen választottak közülük. Remélem, az elismerés inspirálja majd a fiatal nőket, beleértve a lányaimat is, hogy kövessék szenvedélyüket. Nagyra tartom a díj korábbi nyerteseit és büszke vagyok rá, hogy immár én is közéjük tartozom” – kommentálta a hírt Darroze, akinek párizsi étterme egy, londoni két Michelin-csillaggal rendelkezik.

Hélène Darroze családjában a negyedik generációs séf, akit már kiskorától kezdve szülei, nagyszülei és dédszülei tanítottak a konyhaművészetre Franciaország délnyugati részén. A bordeaux-i üzleti diploma megszerzése után Alain Ducasse csapatában találta magát, a monacói Louis XIV étteremben.  1995-ben édesapja rábízta a család által működtetett Relais & Châteaux in Villeneuve-de-Marsan konyháját, amelynek Michelin-csillagát megtartotta ugyan, ám az éttermet pénzügyi nehézségek miatt be kellett zárni. 1999-ben nyitotta meg saját éttermét Párizsban, amellyel két év múlva egy, 2003-ben két Michelin-csillagot nyert, igaz, utóbbit 2010-ben el is vesztette. 2008-ban vette át a londoni The Connaught konyhafőnöki teendőit Angela Hartnett-től, egy évvel később egy, 2011-ben viszont már két Michelin-csillaggal ismerték el tevékenységét.