Friss termék minőségmegőrzési dátum nélkül?

Szerző: | 2022.07.26 | Hírek

Az Egyesült Királyságban székelő szupermarket, a Marks&Spencer eltávolítja a minőségmegőrzési dátumot számos friss termékről, hogy csökkentse a bolti és háztartási élelmiszer-pazarlást.

Több mint 300 gyümölcs- és zöldségtermék – a szupermarketlánc termékkínálatának 85 százaléka – címkézéséről eltávolítják a minőségmegőrzési dátumot, így többek között az almáró, burgonyáról és brokkoliról is. A dátumokat egy új kód váltja fel. A változás, amelyet ettől a héttől vezet be az M&S a szigetország üzleteiben, arra ösztönzi a vásárlókat, hogy ítélőképességük alapján használják fel vagy dobják ki otthon a már nem ehető élelmiszereket.

„Eltökélt szándékunk, hogy felszámoljuk az élelmiszer-pazarlást – csapataink és beszállítóink keményen dolgoznak azon, hogy friss, ízletes, felelősségteljes forrásból származó termékeket szállítsanak nagy értékben, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne kerüljön kidobásra. Ehhez innovatívnak és ambiciózusnak kell lennünk – el kell távolítani a minőségmegőrzési dátumot ott, ahol ez biztonságos, új módszereket kell kipróbálnunk termékeink értékesítésére, és arra kell ösztönöznünk vásárlóinkat, hogy legyenek kreatívak a maradékokkal, és fogadják el a változást” – mondta Andrew Clappen, az élelmezésért felelős igazgató.

Catherine David, a WRAP együttműködési és változási igazgatója hozzátette: „Nagyon örülünk az M&S lépésének, amely csökkenti az élelmiszer-pazarlást és segít az éghajlati válság kezelésében. Ha eltávolítjuk a dátumokat a friss gyümölcsökről és zöldségekről,

hétmillió bevásárlókosárnyi élelmiszert takaríthatunk meg otthonunkban.

„Sürgetjük a szupermarketeket, hogy lépjenek előrébb az élelmiszer-pazarlás kérdésében, és vegyék le a dátumcímkéket a friss termékekről, lehetővé téve az embereknek, hogy saját ítélőképességüket használhassák.”