Fürjfarmból közösségi piac

Szerző: | 2022.02.26 | Alapanyagok, Bennfentes, Hírek

A település határán, az erdő mellett álló házban Kapus Krisztina azzal fogad, hogy épp most fejezte be 800 fürjtojás pucolását. 800 tojás! Aki pucolt már fürjtojást, azt tudja, hogy ez nem kis teljesítmény! Krisztina egészségügyi megfontolásból kezdett el fürjeket tartani, végül egy egész termelői közösséget alapított.

Krisztina férjével és két kislányával él a Budapest agglomerációjában, a fővárostól 30 km-re lévő Őrbottyánban. Az egykor egy multinak dolgozó kórházlátogató-vezető lányai születése és egyik lánya asztmás tünetei miatt kezdett bele a fürjek tartásába három éve. A fürjtojás ugyanis nyersen immunerősítő – és itt a nyersen van a hangsúly, mert biztonsággal adható hőkezelés nélkül – akár gyerekeknek is – mindenféle szalmonellaveszély nélkül.

„1 tyúktojás körülbelül 5 fürjtojásnak felel meg, viszont ásványianyag- és vitamintartalma egyetlen fürjtojásnak ötször annyi, mint egy tyúktojásnak, illetve hisztaminérzékenyek általában probléma nélkül fogyaszthatják.” – kezdi Krisztina.

A Bottyán Fürjfarm száz fürjjel indult: először csak a családot látta el fürjtojással, aztán hamarosan a szomszédok is elkezdtek érdeklődni, majd a településen és a környéken is híre ment, hogy adalékanyag- és vegyszermentes táppal etetett, közel biominőségű fürjtojást termel valaki Őrbottyánban.

„A fürjek vegyes magkeveréken élnek, de a kertből a zöldségek zöldjét is ugyanúgy megkapják. Innen a következő lépés már a biotakarmány, ráadásul zárt helyen vannak, amikor bemegyünk, akkor beöltözünk, maszkot húzunk, nehogy valamilyen kórokozót bevigyünk, így tudnak antibiotikummentesek lenni.”

Krisztina akkoriban már máshogy látta a világot, tudta, nem fog visszamenni a multiba dolgozni, ekkor alapította meg hivatalosan a fürjfarmot, kistermelő lett, és a fürjek számát is elkezdte felduzzasztani; most ezer fürjet tartanak, ez napi 800 tojást jelent. A fürjtojás – és a belőle készült ínyencség, a füstölt tojás fűszeres olajban – a fővárosi piacokra és a nagybanira is eljutott, ahonnan neves éttermek vásárolták meg.
Úgy tűnt, minden megy a maga útján, ám ekkor elkezdődött a pandémia, bezártak az éttermek – jó időre a piacok is –, Krisztináék pedig ott álltak a napi több száz tojással. Semmiképp nem akarták veszni hagyni, így vettek egy tésztakészítő gépet, és nekiálltak fürjtojásos tésztát készíteni.

Az újranyitás után Krisztina elkezdte kibővíteni termékei körét; a fürjtojásért érkezőknek bioalmát, biocsirkét és egyéb vegyszermentes gazdaságból érkező alapanyagot és terméket szerez be, és hozza helybe. Az, hogy erre manapság mennyire nagy az igény, bizonyítja az is, hogy elég csak a környékbeli települések Facebook-csoportjaiba posztolnia, és folyamatosan érkeznek a megrendelések. A fő profil persze továbbra is a fürjtojás, a fürjtojásos tésztafélék és az üvegbe zárt pácolt fürjtojás.

A Bottyán Fürjfarm pácolt fürjtojástippje
A megmosott, keményre főzött, megpucolt fürjtojásokat két napon át hűtőszekrényben pácoljuk húslevesalapban vagy sós lében, ezután bükkfán felfüstöljük, majd fűszeres olívaolajba tesszük. Használhatjuk előételnek, vendégváró falatoknak, de tojáskrémhez is.

Fotók: Szende Gabriella