Füstös történetek

Szerző: | 2016.11.21 | Események, Hírek

A szivar és a párlatok párosításának többféle módja is létezik, elég ha az íz- és illatkomponensek összhangba hozására gondolunk. Ám közös még bennük, hogy egyaránt képesek történeteket mesélni, és mindkettőt körüllengik megcáfolásra érdemes mítoszok is. Mindez kiderült a Brody Studios Cigars & Good Spirits rendezvényén is, ahol a házigazda Dez O’Connell és Csetényi Csaba, a Cigar Tower alapítója meséltek.

cigars1

Az első ismert szivarozó Kolumbusz egyik matróza volt, akit a spanyol inkvizíció hét évre börtönbe zárt az amerikai őslakosoktól hozott termék miatt, hiszen csak az ördögnek jön kis füst a száján. A rum, a cukornád és a dohány azonban ezt követően gyors sikerszériát arattak, bár a brit udvarban csak jóval később, VII. Eduárd, Viktória királynő fia hozta divatba a szivarozást. Churchillről viszont már szinte minden híres dohánygyár saját terméket nevezett el, és kedvenc konyakjának készítője a szigorú francia eredetvédelmi szabályok alól az ő kedvéért tett kivételt, és megengedte, hogy párlat érlelését Angliában fejezzék be. John F. Kennedy pedig a kubai embargót csak azután írta alá, hogy beraktározott egy nagyobb tételt – a legenda szerint 1200 darabot – kedvenc szivarjából. A kubai szivarok legemblematikusabb nagykövete egyébként Compay Segundo, a Buena Vista Social Club egyik alapítója volt, akit ritkán lehetett látni kedvenc dohányterméke nélkül. A humidor feltalálója, az ukrán származású Zino Davidoff pedig önéletrajzi könyvében visszaemlékezik szülei dohányboltjának egy gyakori látogatójára, aki sosem fizetett a szivarokért – mert apja szerint az ár csak rá és a vevőre, Vlagyimir Iljics Uljanovra tartozik…

cigars3

A neves párlatokkal kapcsolatban pedig érdemes megismerni készítésük módját. Ezáltal ugyanis a kilenc hónapig érlelt tequila, a Barbadoson lepárolt és érlelt, majd Cognacban pihenő rum vagy a négyszer is a világ legjobbjának választott guyanai cukornádpárlat ízjegyei is jobban értelmezhetőbbé válnak. De az ír és a skót whiskey különböző malátázottságáról is érdemes beszélni, csakúgy, mint a két legjobb területről származó konyak összeházasításáról.

És ahogy a kubai szivart sem a szűzlányok combján sodorják (a megfelelő tömés eltalálására sokkal inkább tapasztalt, idősebb szakemberekre van szükség), a közvélekedéssel ellentétben a tequila sem kaktuszból, hanem kék agavéból készül, ami kinézetével ellentétben a liliomfélék családjába tartozik.

A szivarok azonban nem csupán a párlatokkal mennek jól, teával, üdítőkkel, borokkal is jól passzolnak, sőt, a franciák szerint a tokaji aszúval is…

Fotók: Russell Skidmore/XpatLoop.com