Gálaebéd Szőke Mátyás tiszteletére

Szerző: | 2018.02.05 | Hírek, Italsor

A mátrai borvidék képviseletében elsőként Szőke Mátyás borásznak ítélték oda az „Év Bortermelője” díjat, melyet a kitüntetett Áder János köztársasági elnök jelenlétében vette át február 4-én, a Corinthia Hotel Budapest báltermében.

Az eseményen megjelent a hazai borásztársadalom minden képviselője, a korábbi díjazottak, és több mint 250-en vettek részt azon a gálaebéden, amit a Magyar Bor Akadémia rendezett a nyertes tiszteletére, a Corinthia Hotel Budapest Valletta termében.

A Magyar Bor Akadémia több mint két évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének – emelte ki beszédében Zilai Zoltán elnök. Évekkel ezelőtt ezért is alapították meg az „Év Bortermelője Magyarországon” címet, amelyet már 27. alkalommal adományozták oda. A többfordulós szavazást követően, 2017. december 7-én hirdették ki az eredményt, a jelöltek között volt még Borbély Tamás, Figula Mihály, Jásdi István, Koch Csaba és ifj. Szepsy István.

Zilai Zoltán arról is beszélt, hogy 2017-ben felpezsdült az élet a borászatokban, és tovább erősödtek kapcsolataik a gasztronómiával. Ezt jól reprezentálta a gálaebéd, amit több kiváló séf készített, Ványi Lászlónak, a Thermál Hotel Visegrád konyhafőnökének koordinálásával.

Az ünnepi menüben az előételt (kőtálban sült mátrai vadszárnyasok gerslisaláta, pácolt fürjtojás és barackkrémes zöldalma társaságában) Nagy Attila, a gyöngyösi Bori Mami Étterem séfje, és helyettese, Farkas Dávid készítette. A leves (fenyőillatú zeller kvintett krémleves ropogós quinoával, tyúkhúrral és tápiókával) Tóth Pál séf, a köveskáli Kővirág Étterem munkája volt. A badacsonyi Laposa birtok konyhafőnöke, Szilvási Mihály készítette a hal fogást: zsengére párolt tokhalat beluga lencsével, marinált körtével, tejszínes lencsemártással. A főételt Barka Áron Chef de Cuisine készítette a budapesti Araz Étterem konyháján, majd Feith Attila, a Corinthia Hotel Budapest executive sous chefje desszertkülönlegességeiből lehetett válogatni. A fogásokat Szőke Mátyás egy-egy bora kísérte: Mátrai Zöld Veltelini 2017, Mátrai Szürkebarát 2016, Mátrai Paskom Chardonnay 2015, Mátrai Amerlot 2012, Mátrai Muscat Lunel 2017 késői szüret.

Képünkön: Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke (b) átadta az Év Bortermelõje díjat Szõke Mátyás mátrai borásznak a Corinthia Hotel Budapest szállóban 2018. február 4-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt