Garai Ádám az ifjú szakácsok világversenyén

Szerző: | 2016.09.27 | Események, Hírek

Nem kellett sokat várnunk arra, hogy Széll Tamás után, aki májusban elsöprő győzelmet aratott a Bocuse d’Or európai döntőjében, újabb magyar szakács sikeréért szurkolhassunk.

Garai Ádám, az Olimpia Étterem séfje képviseli ugyanis Magyarországot  a Jeunes Chefs Rotisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságon szeptember 30-án, Manchesterben.

Ádám már gyakorlott versenyzőnek számít, hiszen a 2013-ban Lyonban megrendezett Bocuse d’Or döntőben Széll Tamás commis-jaként 10. helyet ért el. A Chaine verseny tavalyi nemzeti versenyén 2. helyezést ért el, míg idén megnyerte azt, megszerezve ezzel a világversenyen való indulás jogát Manchesterben.

Az ifjú szakácsok versenyén 27 év alatti szakácsok mérhetik össze tudásukat. A Bocuse d’Or versennyel ellentétben itt nem kapják meg előzetesen az alapanyaglistát, a meglepetéskosár (black box) tartalmát a kötelezően felhasználandó alapanyagokkal közvetlenül a verseny előtt ismerik meg. A versenyzőknek 4 óra alatt kell 4 adagban elkészíteniük és tálalniuk egy előételt, egy főételt és egy desszertet.

A magyar versenyző felkészítésében Kovács Lázár (Lázár Chef) is közreműködik, aki 1997-ben, a Kaliforniában megrendezett világverseny 3. helyezettje volt. A séf a hazai elődöntők technikai igazgatójaként kóstoló zsűritagként vesz részt a nemzetközi versenyen Manchesterben.

Ádám felkészítésében közreműködött Jakabffy László, Gundel-díjas gasztronómiai tanácsadó, Ádám Csaba, az Olimpia Étterem és az Alabárdos Étterem séfje, továbbá a felkészülését a METRO Kereskedelmi Kft. is támogatta.

A lehető legalaposabb felkészülés érdekében Ádám nem csak Magyarországon gyakorolt. Lehetősége nyílt arra, hogy Koppenhágában töltsön a nyáron 5 hetet a 3 Michelin csillagos Geraniumban, ahol a séf/tulajdonos az a Rasmus Kofoed, aki a Bocuse d’Or dobogójának mindhárom fokán állt.