Gasztronómiai kínálat a Vörösmarty téren

Szerző: | 2017.12.08 | Hírek

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár nem csupán egyedi ajándéktárgyakkal, hanem izgalmas gasztronómiai kínálattal is várja a látogatókat december 31-ig a főváros egyik legszebb terén.

A vásárt rendező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a  saját eszközeivel mindent megtesz azért, hogy a karácsonyi vásár idén is sikeres legyen – legalább annyira, mint az elmúlt évben, amikor 800 ezren látogatták meg, és Európa legjobb karácsonyi vásárai közé választották.

 

A Hütte

A hütte a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár egész vendéglátásának reprezentációs színhelye. Funkciója, hogy a látványkonyhájában (amely ugyanaz az installáció, amely a lyoni Bocuse d’Oron is kiszolgálta a versenyzőket) hétről-hétre bemutatott, különböző témakörű gasztronómiával sűrítve közvetítse a vásár vendégei felé a vásár, a tér megújulását. A Hütte elkötelezett házigazdái a Vörösmarty tér szabadtéri vendéglátósai, a rezidens séf Batta Ramon Domingo, a kiemelt vendégséf Serényi Zsolt.

 

Tavasszal kezdődött, télen folytatódik!

A turistáknak különösen izgalmas a vásári forgatag és sokuk számára bizonyára egzotikus az ételválaszték. Ami pedig a minőséget illeti, semmiben nem marad el Bécs, vagy más európai nagyvárosok hasonló rendezvényeitől, hiszen, mint a Budapestinfo is megállapítja: „A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztro-kulturális értékeket, a karácsonyi ünnepkör hagyományait. Gasztrobemutatókkal, kóstolókkal várják a látogatókat a vásár hüttéjében.” E vendéglősök egyike Kiss Zoltán az XXL Catering tulajdonosa, aki már tavasszal is sokat tett azért, hogy másokkal összefogva, a szabadtéri vendéglátás keretein merészen tágítva, a minőség irányában mozdítsa el a tér vendéglátását. Ebben a BFTK is a változást akarók mellé állt.

 

„Ajándékba adjuk, nem kell értük fizetni”

“Nem is olyan régen ki gondolta volna? – Melegen füstölt lazac, kapros vinaigrette, édesburgonya, malac-burger, lazac-burger, marha rilette, báránycsülök, kakashere pörkölt, nyárson sült, szabad tűzi malac. Nem csak a kolbászok vannak jelen a téren, ráadásul azokból sem egyféle sütnivaló fordul elő” – sorolják a karácsonyi vásár szabadtéri vendéglátósai. „A kolbászválasztékban akad sütőtökös kacsa, bazsalikomos szarvas, sajtos mangalica, sima mangalica, kézzel vágott debreceni, vadkacsa kolbász, halkolbász, harcsakolbász. Az alap töltött káposztán kívül van füstölt libamelles is. A forralt bor természetes eleme a téli választéknak, ám az idén már  zsűrizett, minőségi forralt bor alapanyaggal dolgoznak a téren. Számos olyan étel és ital van a vásári kínálatban, amely a hagyományos, az eladás 60-70%-át képviselő ételeken kívül tovább színesíti a választékot. Ezek nem „újragondolt” ételek, hanem a nagymama konyhájából vett receptek alapján, tisztességgel megfőzött fogások. Külön érdekesség a Hütte, ahol ismert séfek a szezonhoz, a karácsonyi ünnepkörhöz, valamint a hanukához is kötődő alapanyagokból, ételekből, tematikus heteket tartanak. Azokat a kóstoló ételeket, amelyeket a Vörösmarty téren a Hüttében adunk, mind ajándékba adjuk. Nem kell értük fizetni.“