Gasztronómiai nyílt nap a Vörösmarty téren

Szerző: | 2017.12.20 | Hírek, Konyha

Az ünnepek alatt a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár Hütte bisztrójában naponta más-más, a Kárpát-medence gasztronómiáját népszerűsítő ingyenes programokat szerveznek.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és a vásár vendéglátósainak együttműködésében év végéig a klasszikus hazai ízek mentén kóstolhatnak különlegességeket a Vörösmarty térre kilátogatók, amelyet december 20-án nyílt napon mutattak be.

Minden héten szerdától vasárnapig változatos alapanyagokat felhasználva tart látványfőzéseket, ételkóstolókat az Iránból nemrég hazatért Ramon Batta Domingó rezidens séf, borkóstolókkal kiegészítve. A Hütte bisztró célja, hogy a Kárpát-medence gasztronómiai remekeit vonultassa fel hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a szakmájukban elismert vendégséfekkel, sommelier-kkel, borbárosokkal, borászokkal, csokoládészakértőkkel, pálinkamesterekkel, sörfőzőkkel, baristákkal, pezsgőkészítőkkel, kávépörkölőkkel.

 

Minőségi italkínálat

Ahogy a Hütte bisztró, úgy a téri vendéglátósok – XXL Catering, Piknik Centrum, Alem Duna, Anonymus Bar&More, Katlan Tóni konyhája, Éléskamra Gasztro – kínálatában is megtalálhatók a minőségi borok és pezsgők, prémium pálinkák. A forralt bor ugyancsak fontos eleme a vásár gasztrokínálatának, amely komoly reformon esett át. Idén a Piknik Centrumnál és Katlan Tóninál a Frittmann Borház, a Kővári Grillnél a saját, az XXL Cateringnél a Szekszárdi Szabó Pince, az Anonymus Cateringnél a Katona Borház boraival készül a forralt bor.

Ám a Borháló Borkereskedés is belépett a forralt borok piacára az idei adventi vásárban, akik szerint a minőséghez jó alapbor, minőségi fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia. szükséges. Az ő fűszerezésük  – amit Tegzes Dániel, a szentendrei „Fűszerész” alkotott meg,  inkább a nőies vonalat követi, amihez a gyömbér ad egy markáns férfias vonást.

Ugyanakkor a vásári forgatagban megkóstolhatóak a Béres Szőlőbirtok tokaji borai, valamint a Brebis tradicionális eljárással készült pezsgői is.

A kávékról pedig A Kávé Háza elhivatott csapata (is) gondoskodik, amelynek tagjai üzletükben hosszú évekig kísérleteztek, hogy megtalálják a megfelelő alapanyagot, technológiát, műszaki paraméterek, vizet. Ennek a kutatásnak a végeredményét nevezték el Lucky Cap Micro Roastery & Coffee Conception-nek, amelyben helye van a tradicionális olasz kávé stílusnak ugyan úgy, mint a helytelenül speciality coffee stílusnak nevezett újhullámos kávéknak is.

 

Gasztroélmény és balatoni ízek  

A Vörösmarty térre kitelepült vendéglátósok (XXL Catering, Piknik Centrum, Alem Duna, Anonymus Bar&More, Katlan Tóni konyhája, Éléskamra Gasztro) adventi vásári gasztrokínálata lefedi a hagyományos magyar ízeket, legyen szó sörrel locsolt, lassan sült malacról, kacsakolbászról, egészben sült fogasról, kacsahússal töltött káposztáról, kaláccsal töltött májas hurkáról, hízott libamájról.

A Balatoni Gasztrotérkép szakmai csapata újra megválasztotta az idei év alapanyagait: a keszthelyi tokhalat és a töreki babot, amelyek decembertől még nagyobb figyelmet kaphatnak majd a régió éttermeiben. A Balatoni Gasztrotérképen szereplő vendéglátósok úgy gondolják, egy-egy alapanyag kiemelése, és a termelők támogatása előrelendítheti a balatoni régiót, segíthet a gazdaságoknak és a vendéglátósoknak is. Ezen kezdeményezést támogatva jelenik meg a keszthelyi tokhal és a töreki bab is a hütte-bisztró ételkínálatában.