Gelato World Tour: különdíj a gyenesdiási fagylaltnak

Szerző: | 2017.09.13 | Események, Hírek

A Riminiben lezajlott Gelato World Tour verseny magyar résztvevője, Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fiatal cukrászának kreációja a technikai zsűri különdíját nyerte el.

Az Il mio cioccolato (Az én csokoládém) nevű kreációban a leírás szerint az édes és a keserű jegyek egyaránt dominálnak, a 70%-os, Sao Toméból származó étcsokoládé és a dél-amerikai passiógyümölcs jó egyensúlyban vannak, a ropogós morzsák és a házi készítésű csokoládé komplex ízhatást eredményeznek. A gasztronómiai szakértőkből, séfekből és szakújságírókból álló zsűri indoklása szerint a magyar csokoládéfagylalt „csábító”, és különlegessége, hogy állati eredetű fehérje nélkül készül.

Az Il mio cioccolato

A Bringatanya képviselte Magyarországot a Bolognában július végén rendezett európai döntőn, ahonnan ezüstérmesként jutott tovább a nemzetközi döntőbe, ahol végül 36 fagylaltozó mérte össze tudását. A Gelato World Tour a világ egyetlen olyan nemzetközi fagylaltversenye, amelyet évente más helyszínen rendeznek meg. 2013-ban indította el a Carpigiani olasz fagylaltgépgyártó vállalat, amely több mint egy évtizede fagylaltakadémiát is alapított.

Az idei döntőt a korábban már a legjobb olasz fagylaltozónak kikiáltott Crispini fagylaltozó nyerte az umbriai Spoletóból három különböző pisztáciából készített, sós Pistacchio fagylaltjával, a második helyen a német színekben induló Guido és Luca de Rocco végzett, a harmadik helyet pedig a kolumbiai Daniela Lince Ledesma szerezte meg.

A technikai zsűri különdíján kívül még négy különdíjat – közönségdíjat, az Olaszországban dolgozó külföldi újságírók szövetsége, a fagylaltmesterek és az Il Resto del Carlino bolognai napilap díját – osztották ki. A versenyen összesen 50 ezer látogató fordult meg.

Fotó: Gelato World Tour